El ple de l'Ajuntament de Figueres s'ha vist obligat a fer una modificació puntual del Pla general en l'àmbit de l'actual Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) per tal de poder portar a terme una renovació i ampliació de les instal·lacions en un curt espai de temps. Aquesta obra, que portarà a terme l'Agència Catalana de l'Aigua, té com a objectiu evitar una forta sanció per part de la Unió Europa, ja que la instal·lació no compleix els paràmetres ambientals legals de la Directiva Europea 91/271/CEE.

La modificació urbanística obeeix al fet que els terrenys actuals estaven qualificats per a l'ús residencial, ja que des de fa anys l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Ajuntament tenen damunt la taula el projecte de construcció d'una depuradora nova que no s'ha executat mai per raons econòmiques. El projecte data del 2005 i tenia un cost inicial de trasllat de 13,7 milions d'euros. La previsió d'inversió de la remodelació provisional de l'EDAR actual és de 4,2 milions d'euros.

El tema va crear debat en el plenari, però els grups van actuar amb una gran dosi de responsabilitat per evitar que Figueres acabi pagant una sanció d'àmbit europeu, tal com ha explicat l'alcaldessa, Marta Felip. Tots els grups van votar a favor de la modificació urbanística excepte la CUP i Ciutadans que es van abstenir, i Héctor Amelló (C'S) va lamentar que no s'hagi executat l'obra pendent de la nova depuradora fins ara. “El tema és responsabilitat de l'ACA i dels governs passats”, va afegir Natàlia Sànchez (CUP). “Seria pla pitjor si ens posessin una sanció”, va argumentar Maria Àngels Olmedo, mentre Agnès Lladó (ERC) considerava que amb aquest projecte anem tard. “Votem a favor per aquesta multa que ens penja a sobre”. Marta Felip va insistir en “l'emergència” de fer la remodelació de la depuradora vella “per complir la normativa europea”.

Amb aquesta inversió de 4,2 milions d'euros prevista per l'ACA, Figueres espera esquivar l'acció de la Unió Europea, però això no impedeix que l'ampliació de les instal·lacions actuals torni a posar una ombra de dubte sobre la construcció futura de l'EDAR a Vilatenim.