Prevenció

Agricultura restringeix l'accés al Massís del Montgrí per l'elevat risc d'incendi

Activat el nivell 3, el més alt, del Pla Alfa a vuit municipis de l'Alt i el Baix Empordà

05.08.2016 | 16:07

Davant l´augment de risc d'incendi el Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), ha decidit reforçar els controls de l´accés a peu de persones i vehicles al massís del Montgrí, separació natural entre l´Alt i el Baix Empordà, a partir d´aquest divendres. Segons un comunicat del departament, a més d´aquest espai protegit, es controlen 8 municipis on es valora com a molt alt el risc d´incendi forestal.

En aquestes zones han quedat suspeses totes les activitats que poden generar perill d´incendi. Està previst que el Pla Alfa 3 es mantingui activat fins dissabte a la nit. El nivell 3 del Pla Alfa suposa que Agents Rurals conjuntament amb Mossos i ADF fan vigilància específica en als espais assenyalats. Els municipis afectats són l´Escala (Alt Empordà) i Torroella de Montgrí, Palau-sator, Gualta, Pals, Fontanilles, Ullà i Bellcaire (Baix Empordà).

La previsió, segons Agricultura, és que el perill d´incendi forestal augmenti al nord-est degut a l´entrada de tramuntana a l´Empordà i de mestral, en menor mesura, al terç sud del país. També implicarà humitats relatives baixes generalitzades. El perill es preveu molt alt a l´extrem nord i també, en menor mesura a l´extrem sud del país. Amb intermitències de l´episodi de vent, que es poden anar repetint al llarg de la setmana vinent.

El Pla Alfa i el nivell d´actuació corresponent es determina en funció del mapa diari del perill d´incendis forestals i altres eines d´anàlisi de la situació meteorològica i de la disponibilitat dels combustibles forestals.

L´activació del nivell 3 del Pla Alfa pot comportar la restricció d´accessos als massissos forestals afectats i zones predeterminades. A aquestes zones el cos d´Agents Rurals fa control de possibles columnes de fum a terrenys forestals i a terrenys no forestals situats a menys de 500 metres de zones de bosc. Els agents també controlen que no es facin activitats que suposin risc d´incendi i identifiquen les persones que en facin.

Els 90% dels incendis forestals s´originen com a conseqüència de l´activitat humana, ja sigui de forma accidental o per imprudències. Per tal de minimitzar el perill d´incendi des del Departament d´Agricultura aconsella evitar les zones forestals durant les hores de màxima insolació i no circular amb vehicles de motor ni utilitzar maquinària agrícola entre les 13 i les 18 hores en aquestes zones.

"Ni causa, ni víctimes"

Aquest matí, els agents rurals desplegaven els cartells informatius que prohibeixen l'accés al massís del Montgrí i passaven cintes a banda i banda dels corriols. Des de mitjans juny, l'Ajuntament de Torroella ja havia barrat el pas als vehicles per precaució i ara, la mesura s'ha estès també als turistes i excursionistes.

"L'objectiu és incrementar la precaució davant l'elevat risc d'incendi, i que les persones no puguin ser ni possible causa de l'origen d'un foc ni tampoc víctimes", ha precisat el cap dels agents rurals a la demarcació, Ignasi Dalmases. "En cas que es declarés un foc, evacuar la gent seria molt dificultós, perquè el massís dóna a mar i hi ha cales amb molt mal accés, com la Ferriola o la Pedrosa", ha recordat Dalmases.

A més de barrar el pas a la zona protegida (forma part del parc natural) els agents rurals també s'han repartit per diferents entrades informant tant turistes com excursionistes. "El Montgrí és un massís molt compacte i, tot i que s'hi pot entrar per diferents llocs, té uns accessos molt marcats; per això és relativament fàcil fer-ne el tancament", precisa Dalmases.

L'alcalde de Torroella, Josep Maria Rufí, explica que la mesura d'avui "és necessària" després que s'hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa. Desobeir la prohibició, a més, pot costar car. En cas que algun vehicle aixequi les tanques i entri al massís, el conductor s'enfronta a una multa que es pot elevar fins als 3.000 euros.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema