El Consell de l´Advocacia Catalana celebrarà a Figueres els propers 29 i 30 de setembre el segon Congrés de Drets Humans, centrat en el tràfic de persones per a l´explotació sexual. Han decidit realitzar-ho a la capital de l´Alt Empordà tenint en compte la situació geogràficament estratègica d´aquesta comarca gironina, porta d´entrada i sortida de França, i pel fet que un dels seus municipis, La Jonquera, concentra un elevat nombre de bordells, entre els quals hi ha el més gran de tot Europa. El tràfic de persones per a l´explotació sexual és el tercer negoci il·legal més lucratiu a nivell mundial, després del tràfic de drogues i armes. Segons detallen des del Consell de l´Advocació, la proximitat amb la frontera i el trànsit de persones en aquesta zona, han convertit aquesta comarca en un punt d'especial atenció i on s'hi concentren els principals nuclis de negoci d´aquest tipus d´esclavitud. La trobada que es farà a Figueres està adreçada a tots els col·lectius implicats en la defensa de possibles víctimes de tràfic sexual i comptarà amb la intervenció de membres de la Fiscalia i de cossos policials.

"L´objectiu és conscienciar a la societat en general de la necessitat d´actuar davant qualsevol tipus de vulneració de drets humans", ha detallat el president emèrit del Consell de l´Advocacia Catalana, Abel Pié. Per la seva banda, el president de la Comissió de Drets Humans del Consell de l´Advocacia Catalana, Carles McCragh, assenyala que la impunitat en què es mouen els promotors de l´explotació sexual de persones i la "tolerància i permissivitat" de la societat davant aquest fenomen és "alarmant". "Per combatre aquesta xacra és fonamental que es denunciïn les situacions d´esclavatge, però les persones que el pateixen no sempre poden fer-hi, i de vegades ni tan sols son conscients de la seva situació", assegura McCragh.

Per això, el president subratla que és fonamental identificar les possibles víctimes i planteja el congrés que es farà els propers 29 i 30 de setembre a l´auditori dels Caputxins com una eina per formar a tots els agents socials implicats en la defensa d´aquestes persones i per poder enxampar els culpables. D´altra banda, després de l´èxit assolit el passat mes d´octubre amb el primer Congrés de Drets Humans que es va fer a Granollers - centrat en la llibertat religiosa- el Consell ha decidit apostar fort per la defensa dels drets humans i celebraran un Congrés anual sobre aquesta matèria. "L´advocacia té un paper summament important en la defensa dels drets humans, i cal formar contínuament als nostres col·legiats per a una adequada defensa legal d´aquests drets", ha explicat Pié.

La trobada que es farà a finals de setembre a Figueres no només s´adreça als advocats sinó que està oberta a tots els col·lectius implicats en la defensa de possibles víctimes de tràfic sexual. Per això s´ha previst que compti amb la intervenció de membres de la Fiscalia, jutges i de diversos cossos policials com els Mossos d´Esquadra, entre d´altres. Està previst que hi participi l´advocada de Women´s Link Worldwide, Gema Fernandez, la membre de l´entitat SICAR d´ajuda a persones víctimes de tràfic, Rosa Cendón, o el fiscal delegat d´estrangeria de Catalunya, Fernando Rodríguez. El congrés arrencarà el proper 29 de setembre a dos quarts de cinc de la tarda i s´allargarà fins a les set de la tarda del dia 30.

La celebració d´aquest congrés coincideix amb una efemèride important. Aquest 2016, el Col·legi d´Advocats de Figueres- Alt Empordà celebra el seu 175è aniversari, un dels més antic de tot l´Estat. El degà de Figueres, Joan Ramon Puig, va presentar aquest dijous les escriptures de constitució del col·legi que daten del 29 de juliol del 1841 i que a partir d´ara estaran exposades a la seu col·legial com a document històric.