La mesa de conciliació al Departament de Treball per intentar resoldre el conflicte a Ecoserveis de Figueres no va acabar amb acord i els sindicats convocants de la vaga indefinida, CO.BAS i CCOO, la mantenen per al proper dilluns. El president del comitè, Ricardo López, assegura que s'ha deixat obert a l'espera de la reunió que se celebrarà aquest divendres amb l'alcaldessa, Marta Felip, i representants dels diferents grups municipals. Si no es resol, a partir de l'u d'agost només hi haurà serveis mínims de recollida d'orgànica i inorgànica. Felip va entregar per escrit aquest dimarts el compromís de mantenir els drets i les condicions laborals i salarials dels 115 treballadors de la plantilla però els convocants no hi estan d'acord i insisteixen que la solució al conflicte passa per aprovar el capítol 1 del conveni.

El conflicte s'ha iniciat arran de la finalització del contracte, que ha tingut 15 anys de durada, el proper mes d'octubre tot i que previsiblement es prorrogarà fins al desembre. L'empresa de capital mixt, que gestiona els serveis de recollida de residus, neteja, enllumenat i jardineria, es dissoldrà i amb tota probabilitat enllumenat i jardineria els absorbirà l'empresa municipal Fisersa mentre que les escombraries passaran a una nova concessió privada.

Segons el sindicat majoritari, CO.BAS, la divisió de la plantilla podria dur a un empitjorament de les condicions laborals. Durant els darrers quatre mesos s'ha estat negociant el conveni, que volen que es mantingui independentment de l'extinció de l'empresa, i que permeti garantir a la plantilla que res canviarà sigui quina sigui l'empresa que els gestioni. Es tractaria del capítol u que l'empresa no accepta i que va portar que la setmana passada ambdós sindicats donessin per trencades les negociacions i anunciessin la vaga. Poc després UGT i CSIF van afirmar que no compartien la situació i dimarts Felip els feia arribar un compromís per escrit, tal i com s'havia compromès.

Ahir a la mesa de conciliació es va fer un nou intent per arribar a acord però no ha estat possible malgrat que algunes fonts apunten que la trobada va durar prop de cinc hores. D'altres asseguren que la intenció dels sindicats és forçar la vaga perquè no hi haurà cap nova trobada fins divendres, quan el Govern i membres de l'oposició s'hi reuniran en un últim intent per acostar posicions.

Els serveis mínims acordats

Tot sembla indicar, però, que els convocants no acceptaran res que no passi per l'aprovació del primer punt del conveni. El Govern, en canvi, no ho veuria viable jurídicament. D'altra banda, algunes fonts apunten que una quarantena dels 115 treballadors de l'empresa no tenen previst secundar la convocatòria.

Sigui com sigui, si no hi ha acord dilluns s'iniciarà la vaga indefinida en aquests serveis. De fet, ahir ja es van pactar els serveis mínims que estableix la Generalitat en aquests casos.