Medi ambient

L'aprofitament de la biomassa forestal, prioritat del Govern

La consellera Meritxell Serret aposta per potenciar la marca CATFOREST com a garantia de sostenibilitat i proximitat per a la comercialització de la fusta de Catalunya

28.07.2016 | 08:08
Un bosc empordanès de ribera.

La consellera d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, ha recordat al Parlament que "la millor prevenció d´incendis és una gestió forestal sostenible". En aquest sentit ha explicat que el Pla General de Política Forestal 2014-2024 té com a gran objectiu arribar a gestionar el 50% de la superfície forestal a Catalunya i passar de les 10.000ha /any gestionades l´any 2013 a les 25.000/any previstes per al 2020.

La consellera ha explicat al Parlament que l´aprofitament energètic de la biomassa forestal és una de les línies estratègiques prioritàries del Govern de la Generalitat. En resposta a una pregunta del grup parlamentari de la CUP, Serret ha insistit que l´ objectiu és definir un model per a la gestió sostenible dels boscos, que compagini els aprofitaments forestals amb la valoració dels elements ambientals, com la xarxa de boscos singulars.

Segons la consellera "es tracta de fomentar la bioeconomia i destinar-hi el màxim d´ajuts i per això es mantindran els 15.5MEUR destinats a actuacions forestals per a prevenció d´incendis". A aquesta xifra s´hi ha de sumar tots aquells ajuts que a nivell de Programa de Desenvolupament Rural (PDR) serveixin per fomentar les activitats silvícoles i agroramaderes, com la pastura.

Des del Departament d´Agricultura es vol potenciar el sector industrial forestal i aprofitar al màxim el valor afegit que es pot treure de la gestió dels boscos. La consellera ha explicat que, a més del propi impuls a la gestió de la biomassa, hi ha tres grans eixos d´actuació: fomentar l´ús de la fusta per a usos tèrmics i d´altres que li donin valora afegit, com ara en la construcció; potenciar la marca CATFOREST com a garantia de gestió sostenible per a la comercialització de productes forestals de Catalunya i unes línies d´ajuts al sector de 5 MEUR per finançar inversions i projectes de transformació i comercialització dels productes forestals.

La consellera ha conclòs en la seva resposta al Parlament que "hem de fer una aposta de país per afavorir l´aprofitament i identificar la fusta dels nostres boscos i valorar-la en el mercat intern i a l´exterior", com una línia més per assolir la sostenibilitat del país.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema