Fa molt poc que l'associació de veïns del barri de la presó no tenia encara seu per a reunir-se. Avui ja ho poden fer i és a l'espai que ha donat, fins ara, vida a la zona: la junta parla dels seus assumptes a la primera sala d'entrada del que havia estat el centre penitenciari de Figueres.

No és petita la problemàtica que la comunitat té entre mans. Els habitants de la zona demanen una renovació total per al barri. “La gent del barri se sentia segura, perquè sempre rondaven per aquí molts mossos d'esquadra. Ara diuen que aquest barri està molt sol. El sector sud ha quedat molt desprotegit i apartat de Figueres. Abans, com que hi havia la presó, aquest barri tenia una atenció especial per part de la ciutat, però ara tot ha canviat”, explica Josep Ruiz, representant de l'associació de veïns. “La manca de vigilància, a més, ha comportat que els cotxes passin a molta velocitat i això és perillós per a la gent gran i la mainada”.

La reivindicació en la qual estan posant més èmfasi és treure la tanca petita que envolta la presó. El representant de la junta explica el motiu: “L'espai dins la tanca més baixa del voltant de la presó sempre és brut. Hi ha pomeres que no es cuiden, altres plantes que no es reguen mai, és un bon tros ample que només acumula brutícia. Volem que es pugui treure per donar un espai net, obert al barri i maco. Podríem posar bancs per a la gent gran, per exemple. La tanca alta sí que la volem deixar, perquè si no la gent entraria dins”.

Iniciatives per renovar la presó

Segons explica l'associació, la relació entre el barri i l'Ajuntament és bona i dialogant. Això permetrà portar a terme moltes de les propostes que els habitants del barri ja han pensat. Per començar, un dels membres de l'associació de veïns diu que la gent de tota la vida ha tingut molt a prop la presó sempre, i mai l'han pogut veure. Estan molt encuriosits per entrar-hi. Per això, l'associació intentarà fer un o dos parells de visites ­guiades a l'any. Ara bé, és l'Ajuntament qui ha de posar dia i data.

No obstant això, sembla que el que té més empenta per a l'alcaldia és transformar una part de la presó en una escola. Per una qüestió econòmica, és un projecte que va a llarg termini, però tots els veïns hi estan d'acord: “El que no vol la gent és un espai abandonat. Tenim un edifici molt bo i hem de treure-li profit”.

La zona verda d'aparcament és una altra projecte pendent que tenen. L'associació de veïns opina que “no és una solució per al barri, ja que només hi guanya l'Ajuntament”.

La festa d'estiu s'allarga tot un cap de setmana

La festa del barri de la presó tindrà lloc aquest dissabte 16 de juliol, a la plaça Vila d'Ordis, i diumenge 17, a l'antiga presó. El dissabte a les 19 h hi haurà concurs infantil, a les 20 h actuació a càrrec de La Lluna i a les 21 h, per als amants de la coral, actuació a càrrec de Veus Tramuntana. A la nit, a les 22 h, tocaran havaneres amb Cel Rogent i a les 23.30 h, per als joves, discomòbil Pocus. El diumenge, a les 12 del matí, celebraran un concurs de plats de cuina i de truita, premis en metàl·lic i altres regals. La gran participació ha provocat que la festa s'allargui tot el cap de setmana.