L'Ajuntament de Figueres ha acollit el lliurament del premi Stockholm Junior Water Prize Espanya a l'estudiant figuerenc Pep Pou al Saló de Plens del consistori. L'acte, presidit per l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va comptar amb la presència dels organitzadors i del jurat del premi, representants d'instituts, escoles i institucions de la ciutat, familiars i amics.

El figuerenc Pep Pou, estudiant de 2n de Batxillerat de l'Institut Ramon Muntaner de Figueres, ha estat el guanyador a nivell estatal de l'Stockholm Junior Water Prize, el "Nobel de l'Aigua", pel seu treball de recerca "Aigua regenerada, un pas més". Es tracta d'un premi internacional a la investigació juvenil centrada en Aigua i Medi Ambient, que va es va fundar l'any 1997 per l'Stockholm International Water Insititute (SIWI) i que enguany, per primera vegada, ha estat organitzat a nivell estatal per l'Escola de l'Aigua.

El treball de Pep Pou tracta sobre l'aigua regenerada i aporta una idea innovadora aplicada a la ciutat de Figueres: com reutilitzar l'aigua que avui dia es llença a la Muga, que és un residu i que depurar-la representa un cost econòmic, per aprofitar-la i convertir-la en un recurs per regar parcs i jardins, per recuperar aqüífers, per recuperar l'ecosistema del Manol, per netejar els contenidors... L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va destacar l'exposició "fantàstica" de Pep Pou, i va remarcar la implicació i la qualitat d'ensenyament de les escoles i instituts de la ciutat, que contínuament "donen alegries" en forma de premis i reconeixements.

Pel que fa al contingut del projecte premiat, Felip va assegurar que "és imprescindible passar per fórmules com les que planteja Pep Pou al seu treball" i va explicar que el projecte de la nova depuradora EDAR al qual fa referència l'estudiant figuerenc és un gran repte pendent per a la ciutat: "Ho tenim tot preparat, tenim el projecte, tenim el talent que fa temps que ho estudia. El que ens falta és que la Generalitat, l'Agència Catalana de l'aigua sigui capaç d'invertir en aquesta depuradora que tenim pendent a la ciutat, i que no podem abandonar, malgrat que la situació no és la millor per poder-la construir d'immediat".

Figueres reconeix l'estudiant Pep Pou, guanyador estatal del 'Nobel de l'Aigua'

Figueres reconeix l'estudiant Pep Pou, guanyador estatal del 'Nobel de l'Aigua'

L'acte de lliurament va comptar amb la presència de Jordi Campeny, inspector d'Educació del Servei Territorial de Girona del Departament d'Ensenyament; Eduard Pallejà, director de l'Escola de l'Aigua; Rafael Mujeriego, president del jurat de l'Stockholm Junior Water Prize a Espanya; i Francesc Canet, director de l'IES Ramon Muntaner; que van formar part de la mesa presidencial encapçalada per l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip. També van participar en l'acte Montserrat Pi, tutora del treball de recerca i professora de l'IES Ramon Muntaner, que va rebre un diploma de reconeixement, i el mateix Pep Pou, que va realitzar una exposició del seu projecte de recerca i va rebre el premi per part de les autoritats presents.

Pep Pou participarà en el certamen Internacional Stockholm Junior Water Prize que tindrà lloc a Estocolm del 27 d'agost al 2 de setembre, on hi haurà presents totes les candidatures guanyadores dels respectius certàmens nacionals. L'esdeveniment estarà presidit per la reina Victòria de Suècia, i el grup guanyador rebrà una beca valorada en 5.000 dòlars i un trofeu de cristall en forma de gota d'aigua.