Mitjançant els controls de qualitat de l´aigua que es fan de forma periòdica al municipi de Saus, Camallera i Llampaies, s'ha detectat un augment en el nivell de nitrats superior a 50 mg/l a la zona que subministra al dipòsit de Camallera, concretament 52 +/- mg/l, paràmetre que està lleugerament superior al recomanat, però que fa que s'hagi de comunicar a la població.

D´acord amb els criteris de la FAO-OMS, la ingesta tolerable de nitrats és de 219 mg/dia per persona. Malgrat això, cal tenir en compte que, en determinades persones i en alguns grups de població, la ingesta habitual de quantitats elevades de nitrats pot produir una alteració de la capacitat de transport d´oxigen de la sang (metahemoglobinèmia).

Es recomana que les persones incloses dins dels grup de risc -les dones embarassades i els lactants, els adults amb acidesa gàstrica reduïda, els individus amb dèficits hereditaris de la forma reduïda de la nicotinamida-adenina-dinucleòtid (NADH), Els individus amb una activitat disminuïda de l´enzim metahemoglobina reductasa, als eritròcits i els individus amb anomalies estructurals de l´hemoglobina (Hb-Ms)- s'abstinguin de consumir aigua de la xarxa per a beure o cuinar. El grup de més risc són els lactants alimentats amb llet artificial, per la qual cosa, a l'hora de preparar biberons, cal utilitzar aigua envasada.

D'altra banda, l'alcalde del municipi, Esteve Gironès, assegura en un ban que els aqüífers "han minorat considerablement el cabal, causa que ens ha obligat per tal de garantir el subministrament a prendre mesures d'urgència i a haver de recórrer a altres captacions amb excés de nitrats, comportant l'empitjorament de la seva qualitat". Gironès sol·licita la col·laboració dels veïns evitant gastar més aigua de la estrictament necessària, restringint el rec de jardins i el canvi d'aigua per les piscines.

Un problema que ve de lluny, la polèmica de les macrogranges de porcs

El problema de l'abastament d'aigua no és nou al poble de Saus, Camallera i Llampaies, que tradicionalment s'ha abastit de tres pous diferents. Dos dels quals -el de la zona de l'escola de Camallera i el de Llampaies- fa temps que presenten excés de nitrats. Segons l'alcalde, com a conseqüència de la filtració dels purins escampats als camps agrícoles en aigües subterrànies.

D'aquí que l'ajuntament prohibís l'any passat la construcció de noves macrogranges al municipi i que, més recentment, s'hagi adherit a la campanya per reclamar una moratòria d'aquests espais ramaders.

Davant dels problemes de qualitat d'aigua d'aquests dos pous, el consistori va recórrer a l'altre que hi ha al municipi, el de Lluena, que ha acabat quedant pràcticament sec per la sobreexplotació, en opinió de Gironès.

L'alcalde ha llançat un missatge de tranquil·litat i ha assegurat que el subministrament d'aigua no perilla aquest estiu al poble. De manera provisional, utilitzaran cisternes amb aigua provinent del municipi més proper i, a més, es reobrirà una font fins ara no utilitzada, la de Saus, malgrat que també presenta nivells de nitrats superiors als recomanats. "Preferim garantir el subministrament d'aigua, encara que sigui amb nitrats que haver de fer talls", ha justificat.

Tanmateix, ja pensen en mesures de més ampli abast que serveixin com a solució "definitiva" a uns problemes que venen de lluny. Per exemple, Gironès ha plantejat la possibilitat d'acollir-se a la xarxa comarcal o bé a la captació d'aigua "de qualitat" directament del riu.