Els veïns de l’edifici del número 10 del carrer Monturiol de Figueres, on va viure l'artista Salvador Dalí, des dels set anys i on van transcórrer bona part de les seves vivències, han presentat a l'Ajuntament una proposta de conveni per fomentar els usos públics d'aquest immoble, construït l'any 1912. El matrimoni Sílvia Carreté i Lluís Carbó, en nom dels veïns de l'edifici, s'han ofert a l'Ajuntament per plantejar un acord que satisfaci les dues parts i, ara, el regidor de Promoció Econòmica, Manuel Toro, estudia un conveni que va més enllà de les converses que hi havia hagut temps enrere.

Precisament, Toro, essent regidor, ja va participar en la compra de la casa natal de Dalí, al mateix carrer. “Vaig veure l'oportunitat de comprar la casa natal, però ara tenim una nova oportunitat, un actiu dalinià de primera línia, és més important que la casa natal”, remarca Toro.

Fins ara, des de l'Oficina de Turisme de Figueres ja s'han organitzat visites guiades a la casa on va viure Dalí, però amb aquest conveni es pretén “incrementar les visites guiades i oficialitzar l'ús públic de l'immoble”, segons el regidor de Promoció Econòmica. “Poder-ho obrir a les visites és una cosa que Figueres ha d'assumir com una obligació”, afegeix Toro.

Dret de tempteig

A més, el consistori figuerenc es reserva el dret de tempteig a l’hora de comprar la casa. “Hem d'evitar que se'n vagi a mans privades”, remarca Manuel Toro. Precisament, aquest seria un dels aspectes pels quals vetllen els veïns a través del conveni proposat a l’Ajuntament.

“Fa més d’un any que vam començar a parlar-ne amb el regidor Toro, perquè considerem que aquesta casa té un interès públic i Figueres se n'ha de poder beneficiar a través de les visites”, explica Lluís Carbó, el qual considera que “queda una part molt important de Salvador Dalí, que és la part familiar, que queda dins d'aquesta casa i que s'ha de donar a conèixer. Aquest va ser el seu niu”.

Els veïns de l'edifici asseguren que tenen “la voluntat de col·laborar amb l'Ajuntament” i també volen assegurar un futur a aquesta casa. L'edifici ocupa la cruïlla sencera dels carrers Monturiol i Caamaño amb la plaça de la Palmera. En aquest habitatge, Dalí va començar a crear algunes de les seves obres emblemàtiques de joventut i va ser on va rebre la visita dels seus companys de la Residencia de Estudiantes, entre ells Luis Buñuel i Federico Garcia Lorca.