L´Ajuntament de Figueres ha reobert les dutxes dels vestidors de l´estadi de futbol de Vilatenim, a l´Alt Empordà, gairebé un mes després de detectar-hi un brot de legionel·la. Durant aquest temps s´han fet diversos tractaments de desinfecció de tot el circuit d´aigua i, finalment, aquest divendres s´han reobert les instal·lacions després de verificar que no hi havia cap mena de rastre d´aquest bacteri. El regidor de Medi Ambient de Figueres, Francesc Cruanyes, ha destacat que els protocols "han funcionat correctament" i que es va poder detectar a temps el brot sense que hi haguessin afectats. Els vestidors del club es van tancar el passat 6 de juny per prevenció, després de detectar legionel·la a les dutxes dels vestuaris dels àrbitres 2 i 3 i al circuit de retorn dels vestidors nous i vells durant unes anàlisis rutinàries realitzades el 19 de maig per l´empresa CECAM, proveïdora de Dipsalut, en el marc del programa de control de la legionel·losi en edificis municipals.

Arran d´aquest descobriment, l´Ajuntament de Figueres va decidir tancar el circuit d´aigua de tota l'estadi. "El consistori té establertes revisions periòdiques gràcies a les quals es va poder detectar aquest cas", ha recordat Cruanyes. Ara, des de la regidoria de Medi Ambient de la capital de l´Alt Empordà garanteixen "la salubritat" de totes les instal·lacions municipals.

Durant aquest mes, l'estadi ha estat obert però no es podia accedir a la zona de vestidors ni tampoc es podia utilitzar l´aigua. El cas va sorgir a principis de juny, quan el consistori va explicar que s´havia detectat la presència d´aquest bacteri en quatre punts diferents de les instal·lacions. Per això, van aplicar un tractament per netejar en profunditat les canonades i dos dipòsits d´aigua mitjançant un sistema de cloració a alta temperatura i, al mateix temps, van precintar un dels vestidors (per prevenció) fins que no tinguessin els resultats d´una nova analítica que es tenia previst fer el 16 de juny.

Fins ara, el Dipsalut - a través de les seves empreses subcontractades- pren mostres de l´estadi de Vilatenim dos cops l´any per comprovar que l´edifici està en bones condicions. Segons les primeres hipòtesis, el focus del brot podria estar en uns acumuladors d´aigua calenta que, durant les tasques de neteja, es van buidar i es va comprovar que estaven oxidats i en mal estat.