Amb l'inici de la temporada de bany a platges, piscines i aigües interiors, el Govern posa a punt el dispositiu de prevenció i seguretat per tal de garantir un gaudi segur del bany a tothom.

Aquest estiu, dels 70 municipis que tenen costa en el litoral de Catalunya, 61 disposaran de servei de socorrisme, de competència municipal, per cobrir un total de 226 platges. Tota la informació de les platges (servei de vigilància, bandera que oneja, etc) es pot consultar al visor de platges de Protecció Civil de la Generalitat (Departament d'Interior) que ofereix dades en obert de totes les platges en temps real, permetent al ciutadà planificar amb garanties de seguretat les sortides a la platja.

El Govern vol insistir en les mesures preventives de cara al bany per poder minimitzar els riscos que qualsevol activitat comporta. Bombers i Protecció Civil posen en marxa un ampli dispositiu a platges i pantans per a la seguretat dels banyistes

Aquest mes de juny, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 32 persones per ofegaments produïts a les platges, piscines, rius i embassaments d'arreu de Catalunya, 20 menys que durant el mateix període de 2015, quan en van ser ateses 52.

El nombre de víctimes mortals per ofegament el 2016 es manté pràcticament igual que al juny de l'any passat, ja que s'ha vist disminuït únicament en dues persones, passant de 7 a 5. El lloc on s'han produït més ofegaments són les piscines, on s'han atès 21 persones, seguit de les platges amb 10 casos i 1 a mar obert.

Durant el període estival del 2015, el SEM va atendre 187 persones per aquesta causa, el 38% de les quals de menys de 18 anys.

Seguretat del bany dels menors

La supervisió en el bany dels infants és fonamental per a la seguretat. És per aquest motiu que cal mantenir-se vigilant en platges, piscines i embassaments, encara que no hi hagi situacions de risc aparent, i cal fer un èmfasi especial en la protecció.

Cal recordar, com a norma bàsica, que els infants han de banyar-se sempre sota la vigilància d'una persona adulta i que, en el cas dels més petits, cal mantenir una distància màxima d'un braç per poder agafar-los de manera immediata davant de qualsevol imprevist.

Cal tenir en compte que la majoria dels ofegaments no mortals en edat pediàtrica els pateixen infants que no saben nedar, amb una mitjana d'edat de 3 anys i mig, en piscines privades no dotades de tanca de seguretat i on la vigilància familiar pot resultar insuficient.

Entre 2010 i 2014, el Departament de Salut va rebre la notificació de 181 defuncions per ofegament de persones residents a Catalunya, amb una mitjana anual de 36 casos. Pel que fa al total de persones ingressades per ofegament a Catalunya, entre 2010 i 2014, els hospitals d'aguts van notificar al Servei Català de la Salut (CatSalut) un total de 467 ingressos per ofegament per submersió, amb una mitjana anual de 93 casos. El 6,4% d'aquests episodis van acabar amb la defunció de la persona afectada.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya apunta que el bany a la platja i a la piscina i la pràctica de la natació són activitats potencialment beneficioses, però poden comportar riscos per a algunes persones (d'edat avançada, amb hipertensió i malalties cardiovasculars). Els canvis sobtats de temperatura quan el cos entra en contacte amb l'aigua freda, els efectes de la submersió i l'activitat física poden tenir efectes perjudicials sobre l'organisme.

Per això, és sempre convenient no submergir-se bruscament, sortir immediatament de l'aigua davant de qualsevol símptoma d'indisposició i, en el cas de les persones amb malalties cardiovasculars, no dubtar a consultar al metge sobre la idoneïtat de la pràctica del bany a la platja i de les activitats aquàtiques. També cal tenir en compte que el consum d'alcohol augmenta el risc d'ofegament i de mort sobtada a l'aigua. L'alcohol pot afectar negativament la resposta fisiològica davant de la immersió i la pràctica de la natació. Així mateix, pot propiciar comportaments temeraris dels banyistes.

Es poden consultar consells per al bany i més informació de seguretat a les platges i piscines en aquest enllaç i trucant al 061 CatSalut Respon.

Pel que fa al bany en aigües interiors, Bombers de la Generalitat i Protecció Civil de la Generalitat demanen especialment seguir uns consells, que es difonen a través de cartells preventius en els municipis amb rius, pantans o llacs. També cal tenir precaució en les activitats a barrancs, canals o coves.

Els consells principals són: a rius, llacs i pantans, assegureu-vos que estigui permès banyar-s'hi i siguin llocs habilitats per fer-ho i en zones vigilades fent cas de les senyalitzacions sense entrar en les zones delimitades per a l'esport aquàtic. No us allunyeu gaire de la vora del riu, pantà o estany. Feu atenció especialment als remolins i corrents d'aigua, molt freqüents als rius i als pantans.

Rescat en aigües interiors

Durant l'any 2015 els Bombers de la Generalitat, que és el cos que té la competència en els rescats en aigües interiors, van atendre 102 actuacions de salvaments i rescats en aquest àmbit, sent els mesos de juny a agost els que van tenir un major nombre respecte a la resta de mesos (48 actuacions durant aquests tres mesos). Una xifra que es manté respecte el període de 2014 en el que es van atendre 105 actuacions.

Del què portem d'any, els Bombers de la Generalitat ja han atès 47 actuacions relacionades amb aigües interiors a Catalunya, de les quals destaca el mes de maig en què s'han atès 18 rescats i/o salvaments. Un augment important respecte al mateix mes de maig de l'any passat en el qual es van atendre 6 actuacions.

Davant d'aquest increment, els Bombers de la Generalitat insisteixen en demanar molta precaució i sobretot, abans de practicar qualsevol activitat d'aquest tipus, anar prèviament informat dels possibles riscos. En aquest sentit, cal tenir molt en compte que el comportament de les aigües interiors és diferent del de l'aigua del mar, ja que es tracta d'aigües vives, i més fredes, que poden patir un creixement sobtat després d'episodis de pluges i que sovint arrosseguen material divers com troncs o branques.

Dispositiu de seguretat a les platges 2016

Durant tota la campanya de platges, des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat es fa seguiment de les incidències a les platges i de la seva evolució coordinadament amb els municipis costaners que gestionen la seguretat a les platges i el SEM. Aquest estiu, dels 70 municipis que tenen costa en el litoral de Catalunya, 61 disposaran de servei de socorrisme, de competència municipal, per cobrir un total de 226 platges. Es recomana anar a platges vigilades dins l'horari en el que hi ha socorristes.

Al CECAT es reben totes les dades relatives als serveis de platges (bandera que oneja, incidències amb banyistes o a l'aigua, a través del telèfon d'emergències 112 o dels socorristes). El visor de platges de Protecció Civil informa també dels serveis que hi ha a la platja (guingueta, accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda, dutxes, aparcament, etcètera) i les platges que no disposen de servei de socorrisme.

El visor també inclou un servei amb el què es disposa d'una previsió de 24-48 hores sobre la possible presència de meduses al litoral, fruit de la col·laboració de la Direcció General de Protecció Civil amb l'Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) en el projecte Jellyrisk. Enguany, el projecte endega una prova pilot amb la Fundació del Hospital Clínic de Barcelona per determinar els millors tractaments per picades de meduses en funció de les espècies.

El twitter @emergenciescat de Protecció Civil de la Generalitat és present a cada fitxa de platja del visor, que inclou la informació de serveis de la platja en qüestió amb el darrer consell de seguretat piulat amb l'etiqueta #platjasegura. Els usuaris de les diferents platges podran valorar-les on line, votant les seves platges preferides.

Evolució dels rescats a les platges i avisos al telèfon d'Emergències 112 de Catalunya

El telèfon d'emergències 112 de Catalunya CAT112 va atendre el 2015 un total de 885 trucades per emergències a les platges, mentre que l'estiu del 2014 es van atendre 1.795 trucades i el 2013 un total de 714 trucades.

Els serveis de socorrisme de les platges van realitzar l'any passat 867 rescats, la majoria, de persones joves que s'allunyaven massa de la línia de la costa. Al 2014 es van realitzar 624 rescats i al 2013 van ser 510. Pel que fa al nombre d'assistències, al 2015 se'n van fer 37.902; el 2014 van ser 63.219; i el 2013, 43.166. Els socorristes van fer més de 100.000 accions preventives i d'informació l'any 2015 (entre avisos als banyistes imprudents, informació a les famílies sobre els braçalets amb les dades personals per si els infants es perden, avisos preventius a usuaris que passen massa estona al sol, etc.); 112.844 accions el 2014; i 104.774 la campanya del 2013.

Campanya de sensibilització #platjasegura

La campanya de sensibilització de Protecció Civil de la Generalitat ‘Seguretat a la platja' s'acosta enguany al públic infantil amb l'edició de 2.000 exemplars del conte 'Risquet va a la platja', pensat per a nens i nenes de 6 a 8 anys, que explica els principals consells per a un bany segur a través de la mascota anomenada Risquet. S'han distribuït a la Xarxa de biblioteques de Catalunya, albergs de joventut i cases de colònies, Creu Roja, municipis litorals i a la Fundació Pere Tarrés.

També s'han editat 50.000 ventalls informatius, (25.000 en col·laboració amb la Diputació de Barcelona), 2.000 cartells i 1.000 fulls multilingües amb consells. S'han distribuït també als municipis i consells comarcals costaners, oficines de turisme, empreses de socorrisme, gremis d'hostaleria i federacions de càmping i a Rodalies RENFE perquè siguin repartits entre els usuaris de les línies costaneres.