L'Ajuntament de Bàscara (Alt Empordà) ha denegat la llicència per construir una macrogranja de porcs al nucli de Calabuig. L'explotació havia de tenir tres naus, que en conjunt sumarien 2.000 metres quadrats, on s'hi criarien fins a 2.376 porcs. El consistori ha tombat la llicència perquè el projecte incompleix les distàncies mínimes amb altres explotacions ramaderes. Els veïns del nucli de Calabuig es van oposar des del primer dia al projecte. La plataforma Salvem l'Empordà de purins celebra la decisió i assegura que, de moment, "s'han guanyat tots els casos denunciats en els darrers anys". La plataforma dibuixarà ara sobre plànol tots els projectes en tramitació a la comarca i els difondrà per il·lustrar "l'amenaça" que suposen.

Els promotors de la macrogranja van tramitar la llicència d'obres el gener de l'any passat. El projecte preveia aixecar tres naus, amb un sostre total de 2.000 metres quadrats, on s'hi criarien fins a 2.376 porcs. L'explotació se situaria al nucli de Calabuig.

Des d'un primer moment, els habitants dels masos s'hi van oposar, al·legant que la macrogranja incomplia diverses distàncies mínimes. Estaria a prop d'una riera, se situaria a menys de 300 metres d'habitatges i, a més, es construiria a prop d'una altra granja (en aquest cas, de gallines ecològiques).

A més d'adherir-se a la plataforma Salvem l'Empordà de purins, els veïns de Calabuig també van contractar un advocat. Mitjançant el lletrat, van presentar al·legacions davant l'Ajuntament de Bàscara. I ara, el consistori n'ha estimat una i ha denegat la llicència d'obres. En concret, perquè la macrogranja incompleix les distàncies mínimes amb altres explotacions ramaderes (que segons el pla general, han de ser d'un mínim de 500 metres quadrats).

La plataforma subratlla que Bàscara és un dels 34 municipis de l'Alt Empordà "declarats com a zona vulnerable de contaminació de nitrats" i que el projecte de Calabuig se suma a tota la resta de casos "que s'han denunciat, bé sigui des de la societat civil o bé als tribunals" i que han acabat guanyant-se.

Entre d'altres, recorden que s'han tirat enrere projectes a Rabós i a Lladó i que, a dia d'avui, ja s'han presentat al·legacions a dues macrogranges més, que es volen aixecar a Palau de Santa Eulàlia i a Cantallops. "A Pontós, a més, un grup local s'està implicant en la redacció i aprovació d'unes noves normes subsidiàries per a explotacions ramaderes que està tramitant l'Ajuntament", concreta la plataforma en una nota de premsa.

Mapa de "l'amenaça"

La plataforma Salvem l'Empordà de purins està preparant un mapa que reculli tots els projectes de macrogranges que s'estan tramitant a l'Alt Empordà. "Il·lustrarà de manera molt gràfica la magnitud de l'amenaça", indica l'entitat.

Per últim, la plataforma reitera a la Generalitat la seva petició perquè aturi temporalment totes les tramitacions obertes i no n'admeti de noves. Amb l'objectiu, asseguren, que es revisin "les normatives actuals i els seu grau de compliment, s'estudiï la capacitat real de càrrega que té la comarca pel què fa al volum de dejeccions ramaderes i se solucioni la contaminació dels aqüífers".