En el marc de la declaració de Catalunya com a Regió Europea de la Gastronomia 2016, la Fundació Alícia, amb la col?laboració del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, a través de l’Agència Catalana de Turisme, i del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha impulsat la campanya Benvinguts a pagès, que té com a objectius posicionar el producte agroalimentari local com a exponent singular del territori i com a base d'una cuina que aporta un accent particular a la cultura; posicionar Catalunya pels seus productes, la seva cuina i com a destinació turística enogastronòmica. Aquest serà un cap de setmana de portes obertes d’unes 150 explotacions agràries i ramaderes arreu de Catalunya, amb la complicitat d’uns 200 restaurants i uns 250 allotjaments, que també participen a la campanya i que oferiran el menú Benvinguts a pagès, amb producte de proximitat, i paquets especials d’allotjamentde cap de setmana.

Benvinguts a pagès és una aposta decidida pel producte de proximitat, per posar en valor el món rural, pel turisme d’interior i pel potencial de la gastronomia catalana. Una oportunitat per veure on neix allò que mengem. A la majoria de comarques també es programen activitats complementàries, majoritàriament de caràcter lúdic i cultural. Les explotacions faran visites gratuïtes el dissabte de 10 del matí a 7 de la tarda i el diumenge de 10 del matí a 3 de la tarda. Divendres i diumenge a la tarda, diverses explotacions també faran visites gratuïtes per a grups que hagin fet reserva prèvia contactant directament amb la casa. Les visites duraran aproximadament mitja hora i no caldrà reservar amb antelació l’horari d’arribada (tot i que es recomana fer?ho si es tracta de grups molt nombrosos). La majoria de cases, després de la visita, oferiran un petit tast amb els productes que es facin a la masia o explotació i, a més, tindran una zona de venda per als visitants que vulguin comprar aquell producte directament en origen, de la mà dels seus productors.

Entre les activitats que es duran a terme a la comarca, hi ha la primera Fira del Recuit, que se celebrarà aquest diumenge al Mas Marcè de Siurana d'Empordà.