.- La Comissió Europea ha anunciat aquest divendres la injecció de 54,5 milions d´euros per projectes relacioinats amb el corredor mediterrani en el seu pas per l´Estat espanyol. Els diners serviran per finançar 12 projectes, que inclouen la interconnexió entre les terminals de Barcelona, València, Algeciras i Madrid o l´accés a la terminal ferroviària de mercaderies Barcelona-La Llagosta. Entre els projectes, també hi ha els estudis tècnics per millorar la mobilitat a les rondes de Barcelona. Els diners formen part dels 6.700 milions d´euros que ha anunciat aquest divendres la Comissió per finançar 195 projectes d´infraestructures arreu d´Europa.

Brussel·les destina més de 1.300 milions d´euros al corredor mediterrani, dels quals 54,5 són en 12 projectes a l´Estat. En total, a Espanya s´injectaran 87,1 milions d´euros en 23 projectes, i s´havien presentant propostes per a 64, amb requeriments de fins a 366,8 milions.

El projecte més important, amb 36,2 milions d´euros, és el de "modernitzar i equipar 482 trens amb el sistema europeu de gestió de tràfic ferroviari (ERTMS)". L´objectiu és "garantir la interoperabilitat de les línies i del material rodant espanyol, i també inclou l´actualització de 192 trens AVE, la readaptació de l´ERTMS de 290 locomotores, trens regionals i trens de rodalies". La CE confia que això "garantirà la interoperabilitat d´una part molt important de la flota ferroviària espanyola".

Entre els projectes n´hi ha un altre valorat en 5,1 milions d´euros per la interconnexió ferroviària de les terminals de Barcelona, València, Algeciras i Madrid, situades en el corredor mediterrani. "L´objectiu és crear una xarxa estratègica amb aquestes quatre terminals intermodals", assegura la CE, que diu que el projecte es farà "en cinc fases d´estudi i obres" i millorarà "la connectivitat, la interoperabilitat i l´ús del corredor mediterrani".

La Comissió Europea injectarà 1 milió d´euros per fer un "estudi de viabilitat de la interconnexió dels quatre principals nuclis urbans del corredor mediterrani", és a dir, Madrid, Barcelona, Sevilla i València, per crear "un bon servei de urbà de distribució de mercaderies destinat a l´operador postal universal, Correus". Es promourà un "sistema intel·ligent de control de la flota i la logística que faciliti una distribució eficient mitjançant vehicles elèctrics i d´autogàs".

Entre els projectes seleccionats també n´hi ha un, per 1,25 milions d´euros, per millorar les rondes de Barcelona, considerades com un "important node urbà del corredor mediterrani" perquè connecten "el port, l´aeroport, les autopistes E-9 i E-90 i l´estació ferroviària de la Sagrega de l´alta velocitat Madrid-Barcelona-frontera". "L´objectiu és reduir la congestió, la contaminació i el soroll i forma part d´un projecte global per millorar la funcionalitat, la seguretat i la sostenibilitat del trànsit a l´àrea metropolitana", diu la CE.

Amb 540.000 euros, la CE també vol millorar l´accés "a la terminal ferroviària de mercaderies Barcelona-La Llagosta situada al corredor mediterrani". "L´objectiu és estudiar la viabilitat tècnica que permeti invertir en la millora de les connexions ferroviàries de la terminal amb el corredor mediterrani i reforçar la seva interoperabilitat mitjançant la transferència modal dels trens de 750 metres d´ample de via estàndard", assegura el document de la Comissió. Brussel·les també preveu 1,7 milions d´euros per "millorar les infraestructures i les connexions viàries i ferroviàries" als ports de Koper i Barcelona per promoure el transport marítim de cotxes elèctrics.

Andalusia o Madrid

La Comissió preveu 2,4 milions d´euros per la construcció d´una terminal ferroviària en el port marítim de Huelva connectada amb els corredors atlàntic i mediterrani. L´objectiu és adaptar la terminal "als trens de 750 metres de longitud, reordenar l´accés per carretera i millorar els sistemes de seguretat i els fluxos d´informació amb la instal·lació d´una xarxa d´alta velocitat i la integració de sistemes intel·ligents".

Amb 2,6 milions d´euros, la CE també ha seleccionat un projecte per millorar "els accessos al port marítim i fluvial de Sevilla, que forma part del corredor mediterrani". A més, Brussel·les injectarà 1,4 milions a la implementació d´un sistema d´informació fluvial al port de Sevilla i el tram navegable del Guadalquivir "que formen part del tram Sevilla/València del corredor mediterrani". Entre els projectes, també s´hi inclou l´adaptació de l´estació intermodal de Chamartín i l´accés a l´aeroport de Madrid o l´estudi del complex ferroviari de l´estació d´Atocha.