La Cambra de Comerç de Girona treballa per obtenir més inversions i millorar la gestió del Corredor Mediterrani. Aquest és un dels missatges que ha quedat clar durant la Comissió d´Ordenació del Territori del Consell de Cambres que s´ha reunit aquest divendres a Girona. Ha estat presidida pel cap de la cambra gironina, Domènec Espadalé, que ha remarcat que el corredor mediterrani és probablement la infraestructura "més rellevant" per a la competitivitat de la indústria catalana i que cal millorar la mala gestió actual. A més, ha carregat contra l'important retard que acumula aquesta xarxa estratègica a causa de la manca d'inversions del govern de l'Estat. "Tanta importància té el tronc central com els ramals de connexió i les terminals. Tots els elements del sistema són imprescindibles", ha subratllat. Des de la Cambra gironina estan en contacte amb regions veïnes com el Rosselló o la comunitat valenciana per tirar endavant projectes i propostes que ajudin a situar el Corredor Mediterrani entre les principals xarxes transeuropees de transport.

El president de Ferrmed, una associació de caràcter multisectorial creada des del món empresarial amb l´objectiu de contribuir a augmentar la competitivitat del sector ferroviari a Europa, ha assegurat durant la reunió d'aquest divendres que totes les actuacions que fa l´Estat (referents al Corredor Mediterrani) només s´orienten "cap a Madrid". Joan Amorós ha posat d´exemple la situació que es viu amb la línia entre València i Castelló.

En aquest sentit, Espadalé ha recordat que s´ha creat la Taula Estratègica per al Corredor Mediterrani - integrada per grups parlamentaris, administracions locals, cambres de comerç catalanes, sindicats, patronals i universitats- per aprofundir i reclamar millores al corredor. A més, des de la Cambra de Comerç gironina s´han posat en contacte amb administracions d´altres territoris com la Catalunya Nord o el País Valencià per articular de forma conjunta projectes i propostes que ajudin a posicionar el corredor mediterrani dins de les principals xarxes transeuropees de transport.

Paral·lelament, seguint les recomanacions de la Unió Europea, les diverses cambres catalanes també han participat en l´estructuració del comitè de serveis multimodals conjuntament amb el departament d´Empresa i Territori. Tal i com s'ha donat a conèixer aquest divendres, les diverses administracions treballen per impulsar iniciatives similars a València i a la nova macroregió francesa.

Durant la trobada, el president de la cambra gironina ha assegurat que el teixit empresarial català i gironí necessiten un corredor mediterrani que funcioni a ple rendiment. Segons ell, hi ha "moltes inversions pendents però que, en primer lloc, primer cal superar l´actual dèficit de gestió". "És evident que les infraestructures, sense una gestió correcte, no guanyaran la confiança dels usuaris i no es podrà incrementar el tràfic de persones i mercaderies", un dels objectius que té aquesta institució gironina.