Aigües de Catalunya ha aconseguit la certificació energètica del servei d'abastament de Sant Antoni de Vilamajor, Bellpuig i la potabilitzadora de la Mancomunitat Begur, Palafrugell, Pals, Regencós i Torrent d'acord amb els requisits establerts per l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) , sobre la base del Reial Decret 56/2016, normativa que regeix aquesta matèria.

Els projectes i inversions plantejats en aquestes instal·lacions permetran a Aigües de Catalunya aconseguir, anualment, un estalvi energètic de gairebé 670.000 KWh, evitant l'emissió a l'atmosfera de gairebé 220 tones de CO2, gas causant de l'efecte hivernacle i, per tant, del canvi climàtic.

Aquests projectes es centren fonamentalment en la modernització d'aquestes instal·lacions per millorar l'abastament a una població total de més de 40.000 persones així com per incrementar el rendiment energètic d'aquestes, contribuint així a l'estalvi elèctric i econòmic d'aquestes poblacions.

Eficiència al servei del ciutadà

Una mostra més del posicionament i de l'estratègia seguida per Aigües de Catalunya en la recerca i implementació de solucions eficients, unint l'optimització dels recursos hídrics i energètics, són els projectes que en els últims mesos ha posat en marxa a Altafulla i Tortosa.

En el cas d'Altafulla, aquesta empresa ha dissenyat i construït una estació de subministrament elèctric la energia neta és generada a partir de l'aprofitament energètic dels recursos hídrics del municipi, oferint als ciutadans un servei gratuït de Wi-Fi i recàrrega de diferents dispositius mòbils.

La solució tecnològica implantada per aquesta empresa catalana és possible a partir de la instal·lació de microturbines hidroelèctriques en punts seleccionats de la xarxa d’abastament de cada localitat. Aquest dispositiu genera energia elèctrica renovable que contribueix a la reducció de les emissions de CO2 a l'atmosfera, causants de l'efecte hivernacle.

D'altra banda, Tortosa és un altre dels municipis que més està aprofitant el desenvolupament tecnològic d'Aigües de Catalunya. En aquest cas, gràcies a la involucració i col·laboració de l'ajuntament, ha conclòs la instal·lació de comptadors d'aigua intel·ligents a tots els habitatges i consums públics i privats del municipi. Així mateix, ara es complementarà amb la gestió òptima de l'aigua de reg de parcs i jardins, i la reducció del consum d'aigua i energia en tots els edificis municipals.

L'aposta tecnològica per la telelectura ha estat indiscutiblement un cas d'èxit de la gestió municipal, atès que durant l'any 2015 es van detectar 219 casos de fuites d'aigua a les instal·lacions interiors privades i / o públiques, habitatges, empreses i fins i tot escoles i dependències municipals.

El balanç del primer any complet de servei és més que notable, ja que els primers càlculs estimen que s'han estalviat fins 28.750 m3 d'aigua, xifra equivalent a la quantitat emmagatzemada en més de 11 piscines olímpiques. Tot això, hauria suposat un cost mínim de 77.625 € anuals que els clients, majoritàriament famílies i particulars del municipi, haurien d'haver abonat a través dels seus rebuts.

Única empresa catalana de l'aigua

Aigües de Catalunya va ser fundada el 1997 i està especialitzada en la gestió del cicle integral de l'aigua, prestant els seus serveis a tot Catalunya, tant en abastament de municipis com en la depuració en tractament d'aigües residuals, gestió de regadius, lectura de comptadors intel·ligents, entre altres.

Actualment, aquesta empresa garanteix el proveïment d'aigua potable a més de 60.000 persones a tot Catalunya, gràcies a la seva presència en més de 30 ciutats, localitzades en totes les províncies. Per a això, porta a terme la gestió de gairebé 3.000 quilòmetres de la xarxa hidràulica.

Complementàriament, anualment, realitza el tractament de 22 hectòmetres cúbics d'aigua residual en les 40 plantes depuradores que gestiona a tot el territori.