Baixen un 68%

Els robatoris a esglésies, ermites i llocs de culte cauen en picat en sis anys

L´any 2010 el Bisbat de Girona i els Mossos d´Esquadra van arrencar un pla per prevenir aquesta mena de fets delictius

11.06.2016 | 08:16
Bisbat i Mossos han fet balanç de seguretat.

L´any 2010, el Bisbat de Girona i els Mossos d´Esquadra van impulsar un pla específic per prevenir robatoris en les més de 1.100 esglésies, centres de culte, capelles i ermites que existeixen a la diòcesi de Girona. L´operatiu va arrencar ara fa sis anys després d´un increment dels robatoris en aquests espais, de 23 l´any 2009 a 38 el 2010.

Aquest divendres, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, s´ha trobat amb representants dels Mossos d´Esquadra en la reunió bianual de balanç que es fa d´aquest pla. En concret, en sis anys, s´ha registrat una davallada de prop del 68% de les denúncies per robatoris o intents de robatori. L´any 2010 es van comptabilitzar 38 incidències per aquests fets mentre que l´any passat es situaven en 12. Durant el primer semestre d´enguany s´han comptabilitzat cinc denúncies per robatoris, una menys que el mateix període de l´any passat.

El pla s´ha dut a terme en dues fases. En primer lloc es van instal·lar sistemes de protecció i de seguretat en els diversos espais, es van substituir imatges o quadres originals d´alt valor per rèpliques i es van portar a terme més d´una vuitantena de contactes i reunions per oferir consells de seguretat als preveres. A més, també es va elaborar un cens exhaustiu de tots els objectes i valors que es troben a les esglésies, capelles i ermites de la diòcesi de Girona.

Des de l´inici del pla, els fets delictius i les sostraccions d´elements – majoritàriament escultures, talles, canelobres o imatges d´alt valor artístic i econòmic- s´han reduït exponencialment passant de les 38 denúncies registrades l´any 2010 a les 12 de l´any passat. En concret, l´any 2011 es van registrar 33 denúncies, 26 el 2012, 17 el 2013, nou el 2014 i 12 el 2015. Enguany, durant el primer semestre s´han comptabilitzat cinc denúncies, una menys que durant el mateix període de l´any passat.

A la reunió d´aquest divendres hi ha assistit el bisbe de Girona, Francesc Pardo, el vicari general, Lluís Suñer, el cap de la regió policial dels Mossos d´Esquadra a Girona, Josep Milan, i el sergent de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà, Andreu Masegosa, que han examinat les denúncies rebudes i han avaluat l´eficàcia del pla. Segons Masegosa, el blanç de la primera meitat del 2016 és "positiu". A part de l´augment de vigilància, ambdues parts han destacat la "relació fluïda" que s´ha establert entre els agents, els rectors i arxiprestes. Segons el Bisbat de Girona, a part de la disminució d´incidències, el dispositiu també ha permès reduir la sensació d´inseguretat que tenien els preveres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema