Els usuaris de Renfe han viscut amb irritació els nombrosos retards que hi va haver entre dimarts i ahir a les línies de Rodalies i Mitjana Distància.

Els milers de passatgers afectats han patit en els últims dies demores de més d'una hora en diverses estacions, tant de les comarques gironines com de la resta de Catalunya.

Dimarts, per exemple, el tren regional que havia de sortir de Girona en direcció a Figueres a les 14.04 va arribar amb més d'una hora de retard, a les 15.22. El mateix dia, els usuaris que havien d'agafar el tren de la RG1 de les 21.56 de Girona a la capital de l'Alt Empordà es van trobar amb una demora de 50 minuts, mentre que el tren de les 22.17 encara no havia arribat 20 minuts més tard del previst.

Els retards generalitzats arriben pocs dies abans de les quatre jornades de vaga convocades pels maquinistes del sindicat SEMAF el 10, 12, 14 i 16 de juny. Els usuaris sospiten que rere els retards hi ha una vaga encoberta per part dels treballadors.

Sense anar més lluny, Renfe va atribuir ahir els retards a la "conflictivitat laboral" derivada de les jornades de vaga. Fonts de la companyia van suggerir que els retards no havien tingut res a veure amb la companyia sinó que era cosa dels mateixos treballadors. "Aquesta conflictivitat es dóna de manera injusta i qui rep és l'usuari. No s'hauria de produir".

De la mateixa manera es va defensar Adif, que va assegurar que els problemes d'ahir i dimarts no eren en cap cas per les infraestructures, sinó per un tema de "conflictivitat".

Per la seva banda, SEMAF va negar que els retards siguin cosa seva. Els maquinistes creuen que les demores són per les males condicions de les instal·lacions gestionades per Adif. "Una catenària que cau pot fer que un tren quedi aturat molta estona. I en algunes línies, quan algun tren acumula un retard important acaba esquitxant tots els altres".

Segons un portaveu del sindicat, "no és per culpa nostra; no volem perjudicar els passatgers, també tenim familiars que agafen trens cada dia".

Aquest sindicat manté convocada la successió de vagues per un conveni aparaulat amb Renfe pel qual volen més garanties de compliment. Els maquinistes volen que es mantinguin aspectes com la planificació de recursos humans, el mecanisme per rejuvenir la plantilla, els cursos de formació i altres elements que, segons van informar, "no volem que desapareguin".

Volen més seguretat

Ajuntaments, Generalitat, partits polítics i entitats s'han aliat per unir en una sola veu la reivindicació històrica de l'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac i Sant Feliu de Llobregat de soterrar les vies al seu pas per aquestes ciutat. "Aquí hem fet un front comú i aquest front comú és imparable. D'aquí a poc hi haurà eleccions a l'Estat i que sàpiga el Govern que surti, sigui el que sigui, que aquí trobarà un territori més unit i més inflexible que mai", va afirmar la presidenta de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Per il·lustrar aquesta aliança, alcaldes i representants de diverses administracions i entitats van pujar a un "tren reivindicatiu" que ha sortit (amb deu minuts de retard) de Montcada i Reixac fins a Sant Feliu, passant per l'Hospitalet. "Ara Rodalies. Tots junts per exigir millores" és el lema d'aquesta acció, amb la qual es demana al Ministeri de Foment que faci efectives les inversions del Pla de Rodalies.