Consell Comarcal

El Consell Comarcal lliura els premis del concurs de cartells del Dia sense tabac

En el marc del Programa comarcal de prevenció de les drogodependències de l'Alt Empordà

31.05.2016 | 16:54
Els premiats del concurs

En el marc del Programa comarcal de prevenció de les drogodependències de l´Alt Empordà, el Consell Comarcal ha organitzat una nova edició del Concurs de cartells del "Dia Mundial Sense Tabac", adreçat a l´alumnat d´ESO dels centres educatius de la comarca.

Sota el lema "Bonic per fora, nociu per dins", el 15è Concurs de cartells ha volgut sensibilitzar entorn la proposta que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) fa a cada edició amb la finalitat de sensibilitzar la població sobre els possibles danys per a la salut que implica el consum de tabac i per tal d'estimular la reflexió a l'entorn de la necessitat de prevenir la seva iniciació i consum entre els adolescents i joves.
En aquesta edició s'ha aconseguit la participació més alta des de l'inici de la convocatòria. En total, han participat en el concurs 550 alumnes d'11 centre educatius de l'Alt Empordà. El guanyador del concurs rebrà un premi valorat en 100 euros i el centre al qual pertanyi rebrà materials educatius per un valor de 300 euros.

Durant aquests 15 anys, han participat de la iniciativa un total de 3.407 alumnes de 12 instituts de l´Alt Empordà. Cada any, els joves han treballat sobre un tema diferent a partir dels lemes que proposa l'OMS. Entre altres cal destacar el d'"Ambients lliures de fum de tabac" o el de "Joventut lliure de tabac" fins al lema d´aquest 2016, "Bonic per fora, nociu per dins", que posa el focus en les estratègies de màrqueting de la indústria tabaquera.

Cal recordar que el consum de tabac és la segona causa de mort al món, per darrera de la hipertensió, i és responsable de la mort d´un de cada deu adults. El 31 de maig de cada any l´OMS celebra el Dia Mundial sense Tabac, amb l´objectiu de denunciar els riscos que suposa el consum de tabac per a la salut i fomentar polítiques eficaces de reducció d´aquest consum. La sensibilització de la població respecte dels efectes nocius del consum de tabac és fonamental per aconseguir aquest objectiu.

El jurat del 15è concurs comarcal de cartells del Dia Mundial sense Tabac ha tingut en compte l´originalitat, la qualitat artística i la idoneïtat del missatge tramés, ha acordat atorgar el premi al cartell guanyador a la proposta creada per Sergio Bonillo López, alumne de 1r d´ESO de l'institut Narcís Monturiol de Figueres. El guanyador ha rebut un premi de 100 euros i el centre un altre de 300 euros, en aquest cas bescanviable en material pedagògic.

El jurat també ha decidit atorgar accèssits als cartells presentats pels alumnes següents: Queralt Costa, que cursa 3r d'ESO a l'institut de Vilafant i a Núria Puig Castillo, que cursa 2on d'ESO a l'institut Illa de Rodes de Roses. El lliurament de premis s'ha fet aquest dilluns al migdia, en presència de tots els guardonats, professors dels dos instituts i tècnics de l´àrea de Benestar, el cap del Servei de Prevenció i Control del Tabaquisme i de Lesions de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Suelves, i del president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Ferran Roquer. Els cartells premiats es poden veure a la sala d'exposicions del Consell Comarcal fins a mitjan mes de juny.

Aquesta iniciativa té com a objectiu sensibilitzar els joves adolescents sobre els danys que comporta per a la salut el consum de tabac i vol estimular la reflexió per prevenir la seva iniciació. Per això la convocatòria del concurs va adreçada als alumnes d'ESO dels centres d'ensenyament de la comarca i està oberta a la participació individuals, grupal o col·lectiva.

El cartell guanyador i els dos finalistes s'utilitzaran com a base per a l'elaboració de materials educatius que seran distribuïts en els instituts de la comarca durant el proper curs acadèmic. Habitualment es tracta d'un calendari escolar il·lustrat amb els cartells i que es distribueix per les aules amb l'objectiu de sensibilitzar l'alumnat sobre els efectes del tabac i el seu consum.
El jurat del premi l'han format dos representants del Consell Comarcal, un tècnic del Programa Comarcal de Prevenció de Dependències i dos representants del món educatiu. Els criteris de valoració han tingut en compte l'originalitat, la qualitat tècnica i artística i l'adequació i idoneïtat del missatge transmès, tenint en compte la referència al tabac i l'enfocament positiu del tema.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema