Els camions de quatre o més eixos segueixen circulant per la N-II tot i estar prohibit. Segons dades del Servei Català de Trànsit, des de principis d'any els Mossos d'Esquadra han sancionat 114 conductors, una xifra força similar a la del 2015 i que confirma la tendència a la baixa del nombre de multes des que es va vetar el pas de camions de gran tonatge per aquesta via.

La prohibició va entrar en vigor el 19 d'abril de 2013. Tal i com es va anunciar, abastava el tram que va des de la Jonquera fins a Maçanet de la Selva i obligava aquests vehicles a utilitzar l'autopista l'AP-7 per recórrer aquest trajecte.

Aquesta mesura, llargament esperada pel territori, s'ha saldat de moment amb 4.492 sancions des de 2013. Fins al juliol de l'any passat, els Mossos havien multat 277 camions, i a finals de 2015 ja eren 531. En total, un 41% menys de multes que les que es van fer el 2014, quan la xifra va elevar-se fins a les 1.276. El nombre més alt de vehicles enxampats va ser l'any 2013 (a partir de l'abril), quan la policia catalana va sancionar-ne ni més ni menys que 2.571 (gairebé un 50% més que el 2014). Les sancions són de més de 500 euros i els conductors les han de pagar directament si no volen que els Mossos els immobilitzin el vehicle. És difícil saber si la caiguda del nombre de multes s'explica per una major permissivitat per part de les autoritats o perquè els camioners estan més conscienciats.

Cau el nombre de morts

Tanmateix, la mesura ha demostrat la seva eficàcia pel que fa al nombre de víctimes mortals. Els tres anys previs a la prohibició van morir a la N-II 39 persones (14 al 2010, 12 al 2011 i 13 al 2012). El 2013, la xifra va caure a la meitat.

L'any següent (el primer any natural sense camions), només hi va haver un mort a la via. El 2015, el nombre de víctimes va repuntar amb sis morts. Aquest 2016 n'han estat vuit, si bé en aquest cas set van perdre la vida en un únic accident a Pont de Molins.

La normativa també té en compte algunes excepcions. Els camions de gran tonatge poden sortir de l'AP-7 i passar per la N-II si han de carregar o descarregar el gènere als municipis gironins. També els transports d'aquelles empreses que "depenguin totalment" de la carretera poden tenir un permís especial per circular-hi, o també si passen pel tram desdoblat. Es calcula que un 20% dels camions es podran beneficiar d'aquestes exempcions. Durant l'època del desdoblament, per la N-II hi circulaven gairebé 3.000 camions de gran tonatge, mentre que per l'AP-7 eren 5.945.

L'any passat, el llavors conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, admetia sobre la circulació de grans camions per la N-II que "passarà sempre", però va destacar que l'important és "que els Mossos i el Servei Català de Trànsit no abaixin la guàrdia a l'hora de controlar que es compleixi la normativa".

Fa uns dies, els propietaris de diversos restaurants i hotels de la N-II constataven que encara avui creuen la carretera "una gran quantitat de camions que no haurien de passar-hi".