L'Ajuntament de Figueres va aprovar inicialment al darrer ple per unanimitat de tots els grups el projecte de reurbanització del carrer Barceloneta amb l'objectiu de reprendre el Pla de Barris del centre històric i reactivar el barri vell figuerenc. Ho farà primer amb la reforma d'aquest carrer però, tal i com va avançar aquest diari fa algunes setmanes, la intenció és continuar amb els altres vials a l'entorn de la plaça de les Patates. L'alcaldessa, Marta Felip, ha reivindicat en diverses ocasions que volen un barri vell a l'estil gironí i que el pla és més ambiciós, amb mesures que incentivin a viure-hi i treballar-hi.

Tot i que inicialment s'havia plantejat iniciar la reurbanització pel carrer de la Jonquera (immers en una important renovació de locals comarcials), s'ha decidit finalment fer-ho per Barceloneta. L'actuació inclourà afavorir l'espai públic per a vianants, renovar la pavimentació de carrers i places, ampliació de voreres, renovació de serveis i xarxa de clavagueram i renovació de mobiliari urbà. En definitiva, una intervenció semblant a la que es va fer al carrer Muralla i la plaça de les Patates. Aquesta zona s'ha revitalitzat molt especialment durant els caps de setmana i no paren d'obrir-s'hi nous establiments dedicats a la restauració.

Felip diu que amb el boom de finals dels 90 i principis del 2000 la gent es va desplaçar a viure als barris, on es construïen blocs de pisos. La situació va provocar una important degradació del centre de la ciutat, amb edificis buits, alguns dels quals estan en condicions insalubres. "A Barcelona i Girona els està funcionant aquest model i nosaltres hem d'aconseguir això", afirmava Felip fa uns dies en una entrevista a EmpordàTV. En aquest sentit, diu que la intenció és continuar la reforma pel carrer de la Jonquera, l'Ample i "arribar fins al Peralada entre el Rec Arnau i el carrer Ample".