Peralada

Sis-cents escolars participaran a l'anellament de pollets de cigonyes al Castell de Peralada

La sisena edició d'aquesta activitat pretén divulgar la riquesa natural del parc de la mà de Jordi Sargatal

19.05.2016 | 16:56

El proper divendres 27 de maig des de dos quarts de deu del matí i fins a les dues del migdia, el Parc del Castell de Peralada acollirà la sisena edició de la Jornada Escolar d'Anellament de Pollets de Cigonyes. Una activitat de caràcter pedagògic i naturalista, en la qual, aquest any, participaran més de 600 alumnes de primària de 13 escoles de la comarca.

Aquest any, la jornada s´integra dins la Setmana de la Natura, organitzada pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (aquí representada per l´APNAE).

Síntesi del projecte. La reintroducció de la cigonya blanca (Ciconia ciconia) va néixer per la sensibilitat que els propietaris del recinte, la Família Suqué-Mateu, van mostrar per la presència d´aquesta espècie a Peralada. L´any 1996, amb la col·laboració del llavors director del Parc dels Aiguamolls de l´Empordà, Jordi Sargatal, es van portar 30 exemplars de cigonya des de diferents pobles de la província de Caceres (Extremadura). Aquestes cries van passar dos anys en un gran aviari tancat amb l´objectiu de que perdessin el seu instint de migració. A la primavera del 1998 van néixer les primeres cries al parc. Des d'aleshores, la colònia de cigonyes ha anat creixent fins l´actualitat que comptem amb 31 parelles.

Va ser a partir de l´any 2011, en veure l´èxit del programa de reintroducció, en que la Fundació Castell de Peralada va començar a organitzar unes jornades en què, nens i nenes escolar de diferents centres de la comarca, podien anellar les cries recent nascudes d´aquestes aus al Parc tot seguint les indicacions de Jordi Sargatal i Oriol Clarabuch, ornitòlegs i, Jaume Bosch, conservador del Parc. L´anellament consisteix en la col·locació de dues anelles a cada cria de cigonya: una anella d´alumini del Departament de Medi Ambient i una anella blanca distintiva de l´indret on s´anellen. Un procés que s´explica empíricament als alumnes i en què fins i tot poden tocar a les aus recent nascudes. A més, l´activitat inclou un programa pedagògic que demana als alumnes i professors fer un treball previ a les aules seguint un material educatiu que els subministrem des de Fundació Peralada per conèixer les cigonyes, i on l´alumne ha de complimentar una fitxa pedagògica a més de fer un dibuix d´una cigonya. Un dibuix que el proper divendres concorrerà en un concurs del qual l´organització de l´esdeveniment en triarà els tres millors i atorgarà uns premis durant la Jornada. L´objectiu de tot plegat, és despertar en l´alumne l´amor per la natura i pels animals, alhora que gaudir d´un dia de treball de camp a l´aire lliure.

Aquest 2016 compten amb 602 alumnes en edats compreses entre els 3 i els 12 anys provinents de 13 centres educatius de la contrada.

Les escoles participants són: Escola  Sant Pau de Figueres,   Escola Mare de Deu del Mont, Escola de Cabanes, Col·legi La Salle de Figueres, Escola Llagut de Sant Pere Pescador,  Escola Pompeu Fabra de Llançà,  Escola Josep Maria Albert de Cistella, Escola Salvador Dalí de Figueres, Escola Cor de Maria de Figueres, Escola El Bruel Empuriabrava, Escola Joaquim Vallmajó de Navata , Escola Ruiz Amado de Castelló i Fundació MRW.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema