El Departament de Justícia ampliarà la xarxa de pisos per a interns en tercer grau, que són residències situades fora de l'entorn penitenciari i gestionades conjuntament amb entitats del tercer sector, anomenades unitats dependents. La Direcció General de Serveis Penitenciaris n'obrirà dues més el 2017.

Una estarà situada a l'Alt Empordà i dependrà del Centre Obert de Girona; l'altra prestarà servei a les comarques del Penedès i el Garraf i dependrà del Centre Obert de Tarragona. Amb aquests equipaments, els interns podran complir la condemna més a prop de casa, allà on tenen més vinculació territorial.

El conseller Carles Mundó justifica aquesta ampliació per la "necessitat d'acompanyar els interns en el trànsit que va des de la presó fins a la vida en llibertat, perquè el retorn progressiu a l'exterior fa que augmenti l'èxit de la reinserció". La finalitat dels serveis penitenciaris és que la societat sigui "més justa i segura", ha manifestat.

El conseller ha explicat que el futur requereix "estendre les polítiques penitenciàries més enllà de les cel·les, no pas fer que els barrots de les presons siguin més gruixuts". En aquest sentit ha afegit que "les residències fora de les presons són un instrument útil per evitar el cost social de la comissió de nous delictes".

Mundó ha fet aquestes declaracions en el marc d'una visita als interns de la unitat dependent del Bages, estrenada el 2015 i gestionada per la Fundació Germà Tomàs Canet de l'Ordre Hospitalari de Sant Joan de Déu.

El cost de les dues noves unitats dependents serà de 265.000 euros l'any. Això significa un augment del 20 % del pressupost dedicat a la xarxa de residències no penitenciàries, que el 2017 serà de més d'1,6 MEUR.

2017: Un de cada cinc interns en tercer grau, vinculats a residències situades fora de l'entorn penitenciari

Amb aquestes incorporacions, la Direcció General de Serveis Penitenciaris del Departament de Justícia disposarà de 12 unitats dependents repartides per tot Catalunya, amb capacitat per a 176 persones en residència i 86 en seguiment. En total, 262 condemnats, que representen prop del 20 % de la població penitenciària en règim de tercer grau.

Això significa que, a partir de 2017, un de cada cinc interns en tercer grau estarà vinculat a un pis d'aquestes característiques. Actualment, la gestió d'aquests pisos està encarregada a vuit entitats del tercer sector que, d'acord amb els serveis penitenciaris, acompanyen els interns en el trànsit de la presó a la comunitat.

Les unitats dependents

Les unitats dependents són residències situades en habitatges ordinaris, sense cap distinció externa i sense funcionaris de presons. Dels pisos se'n fan càrrec les entitats del tercer sector, amb personal que hi passa la nit i que, durant el dia, dóna suport als interns perquè es formin, busquin feina, treballin i utilitzin els recursos socials i sanitaris públics.

Només hi poden accedir els interns amb una conducta positiva i sense toxicomanies. Com que estan en règim de tercer grau, només hi han d'anar a dormir vuit hores cada dia, excepte el cap de setmana. Durant la seva estada a les unitats dependents, els condemnats han de mantenir el pis net, cuinar i rentar-se la roba, si és que no ho fan a la seva residència familiar.

El contacte amb la comunitat redueix la reincidència

El risc de tornar a delinquir disminueix en el cas dels interns que acaben la condemna en contacte amb la societat. Una investigació del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEFJE) que el Departament de Justícia va presentar el 2015 revela que només reincideixen dos de cada deu dels interns que acaben la pena en contacte amb l'exterior. En canvi, el mateix estudi situa la taxa general de reincidència en tres de cada deu.