La Fundació Albert Tomàs i Bassols, amb seu a Llançà, i la Institució Altempordanesa per a l´Estudi i Defensa de la Natura (IAEDEN) han arribat a un acord de col·laboració pel bé de la defensa del territori de l´Alt Empordà. La Fundació ferà una aportació económica a la IAEDEN que es destinarà íntegrament a desenvolupar un conjunt de propostes i projectes concrets a realitzar conjuntament entre les dues entitats.

Al llarg de 2016, els projectes que es realitzaran són els següents:

Camí de la Font del Soc

Restauració i accessibilitat del camí de la Font del Soc entre Figueres i Vilabertran. Aquest és un projecte que fa anys s´està treballant des de la Fundació; amb la incorporació de la IAEDEN es redefinirà l´estratègia per assolir-ne l´objectiu.

Catàleg de carreteres d´interès paisatgístic

L´objectiu és redactar un Catàleg de carreteres d´interès paisatgístic com a política propositiva per aturar els condicionaments agressius a les carreteres de la comarca amb alt valor natural, cultural i social.

Amb l´assessorament de l´Observatori del Paisatge de Catalunya, adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat, es redactarà un projecte per a definir un Pla pel reconeixement d´aquesta eina per a que les carreteres incloses en el catàleg tinguin una consideració especial. Del projecte se´n farà difusió als medis de comunicació i mitjançant eines 2.0

Difusió de les activitats de caire natural i cultural de la comarca

Es pretén difondre les activitats de natura-cultura que realitzen diferents entitats o organismes a la comarca (i la pròpia Fundació) mitjançant un díptic en paper i digital, com a referent de les activitats vinculades a la comarca. Coordinar l´edició d´aquest material (cerca de les activitats, realització del díptic) i el seu posteriorment repartiment i difusió.

Malgrat que l´acord s´acaba de signar formalment, alguns del projectes ja estan en marxa ja que, consensuant al llarg de 2015, te vigència des de primers d´any. De fet ve a regularitzar les col·laboracions que puntualment feia la Fundació a les sol·licituds públiques d´ajut que feia la Institució per a campanyes concretes.

La Fundació Albert Tomàs Bassols té com a finalitats fundacionals promoure iniciatives que impulsin l´estudi, la recerca, la conservació, la promoció, la valorització social i la difusió del coneixement del Patrimoni artístic, monumental, cultural i natural de les comarques de l´Empordà, sota qualsevol forma d´expressió. En base a aquesta finalitat, té interès en contribuir en la defensa i estudi de la natura i el seu patrimoni a la comarca de l´Alt Empordà per donar un impuls a les activitats realitzades per la IAEDEN, que, com és sabut, té com a finalitats investigar, estudiar i divulgar organismes i sistemes que constitueixen els valors naturals i ambientals de l´àmbit d´actuació de l´entitat, així com les seves interaccions amb els valors culturals i socials, que constitueixen el patrimoni natural i humà de l´Alt Empordà; així com organitzar i fomentar iniciatives per a la defensa del patrimoni natural, preferentment de la comarca de l´Alt Empordà, mitjançant la promoció de l´educació ambiental i de campanyes en defensa del medi ambient, el paisatge i la biodiversitat.