El Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, a través de la Direcció General d´Agricultura i Ramaderia, ha convocat un any més els premis per a la ràpida detecció del míldiu de la vinya. L´edició d´enguany, la de 2016, està dotada amb un total de 3.180€ en premis per a diferents categories dels viticultors i viticultores que localitzin les primeres taques d´aquest fong a les diferents zones vitícoles de Catalunya.

D'acord amb l'Ordre publicada, s'atorgarà un primer premi a qui localitzi la primera taca de míldiu de la vinya en cadascuna de les zones vitícoles més representatives, i altres premis per a aquells viticultors o viticultores que localitzin taques secundàries. A la demarcació de Girona, s'atorgarpa un premi de 190 euros i un altre de 70 euros.

La ràpida detecció o localització de la primera taca de míldiu a cada zona vitícola, que varien en funció de les condicions climatològiques de l´any, permet programar els avisos de tractament contra aquesta malaltia de la vinya que realitzen les estacions d´avisos fitosanitaris del Servei de Sanitat Vegetal del DARP, de manera que es pugui informar a tots els viticultors de cada zona vitícola del moment més indicat en què poden iniciar-hi els tractaments.

El míldiu de la vinya és produït pel fong Plasmopara viticola, i afecta les fulles i els raïms dels ceps. Es tracta d´una malaltia de la vinya que va arribar d'Amèrica, juntament amb els empelts que s´importaren per a evitar la plaga de la fil€loxera, i que pot provocar greus danys a les vinyes si no es controla de forma eficient.

Per aquest motiu, el DARP, des de fa més de trenta anys, estableix aquests premis, que tenen la consideració d´ajuts, amb la intenció d´establir una bona col€laboració entre el sector i els serveis tècnics de sanitat vegetal del DARP. Aquesta col€laboració busca poder-se anticipar tant com sigui possible a l´aparició de plagues i malalties que, com en el cas del míldiu, són una amenaça important per als cultius, i de forma que amb aquesta anticipació es puguin prendre les mesures més oportunes per al seu control.

D´altra banda, el passat 5 de maig es van fer efectius els pagaments dels premis míldiu corresponents als anys 2014 i 2015. Aquests pagaments ascendeixen a un total de 5.420€ i van destinar-se a un total de prop de cinquanta viticultors i viticultores.