Més de 2.000 transportistes, tant de mercaderies com de persones, van ser sancionats a les carreteres gironines per vulnerar el temps de descans. Segons dades facilitades pel Departament de Territori, dels 3.269 expedients sancionadors que es van incoar durant el 2015, la gran majoria van ser per excedir el temps de conducció (1.376) i per irregularitats amb el tacògraf (1.011), l'aparell que registra la informació dels vehicles de transport.

Territori observa que el motiu principal que porta els conductors a saltar-se les hores reglamentàries de descans està relacionat de forma directa amb la reducció del temps del transport i la reducció de costos, fet que implica l'increment de la competència deslleial en matèria de transport.

El tercer lloc del rànquing d'expedients l'ocupa l'excés de pes als vehicles de transport de mercaderies, que va acumular un total de 252 denúncies a la demarcació. El Pla d'Inspecció del 2015 va incorporar un nou control de pes als ports de Barcelona i Tarragona, a banda de les inspeccions rutinàries en diferents punts del territori, un fet que ha incrementat la xifra de vehicles pesants denunciats respecte el 2014. En total es van incoar a Catalunya 2.684 expedients.

D'altra banda, les sancions relacionades amb la manca d'autorització per transportar mercaderies es van elevar fins als 188 expedients a Girona, mentre que a Catalunya la dada va pujar fins als 1.940. En aquestes xifres s'inclouen les de les empreses que no van renovar la targeta de transport per l'incompliment d'algun dels requisits.

La Direcció General de Transports i Mobilitat va inspeccionar l'any passat 22 empreses que no van visar -és a dir, que no van renovar la targeta-, i en total es van detectar 7 infraccions, de les quals 4 estan relacionades amb la manca d'autorització i 3 amb l'obstrucció a la inspecció dels vehicles. A nivell català, les empreses que no van visar van arribar a les 127.

Tanquen la llista del 2015 les sancions per no transportar adequadament mercaderies perilloses (45 expedients), mercaderies peribles (30 expedients) i altres causes no especificades (367 sancions).

L'any passat les autoritats van inspeccionar un total de 452 vehicles de transport escolar i 1.414 transports internacionals.

Territori va publicar els resultats del Pla d'Inspecció de Transport per Carretera del 2015, que controla el compliment de la normativa en matèria de transport, amb l'objectiu de lluitar contra l'intrusisme en la realització d'activitats de transport, vetllar per la millora de la seguretat a les carreteres i també per l'ordenació del mercat del transport gràcies a l'eradicació de comportaments fraudulents.