El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull ha presidit aquest divendres la cloenda de la Jornada tècnica sobre el projecte de recàrrega de l´aqüífer del Port de la Selva (Alt Empordà). L´Ajuntament del Port de la Selva i el Consorci de la Costa Brava, amb l´autorització i suport de l´Agència Catalana de l´Aigua (ACA), treballen des del desembre en el projecte de recàrrega de l´aqüífer de la riera de Rubiés amb aigua regenerada.

Durant la seva intervenció, el conseller Rull ha explicat que entre les línies de futur que es valoren hi ha potenciar el funcionament dels sistemes de regeneració existents, dotant-los d´un sistema de finançament estable, així com estendre les xarxes de distribució d´aquests sistemes existents, cercant nous usuaris propers, amb una relació cost-benefici adequada. Finalment, ha conclòs Rull, es proposa continuar amb l´estudi de la potabilització directa, desenvolupant projectes de demostració i fent seguiments analítics rigorosos.

A l´acte també ha assistit el director de l´Agència Catalana de l´Aigua (ACA), Jordi Agustí; el delegat del Govern de Girona, Eudald Casadesús; l´alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, i el president del Consorci Costa Brava, Carles Pàramo.

Innovació i reptes

Aquesta actuació contribuirà a afrontar i minimitzar els efectes de futures sequeres, ja que es reutilitzarà l´aigua procedent d´un tractament d´afinament (tractament terciari) de la depuradora del municipi per regenerar-la i aprofitar-la de nou. Per fer-ho possible s´ha construït una canonada i diferents basses d´infiltració amb aigua regenerada a la zona de Malajambota del mateix l'aqüífer.

La inversió total de l´obra, finançada pel Consorci de la Costa Brava i inclosa en el projecte europeu Demonstration Water Reuse (DEMOWARE 2014-2016), ha estat de 146.453,81 euros. Aquesta iniciativa forma part d'un dels casos d'estudi del projecte de recerca aplicada DEMOWARE, liderat globalment pel Centre Tecnològic de Manresa i el centre de recerca alemany Kompetenzzentrum Wasser Berlin.

Durant la jornada, a la qual han participat el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), Arnau Queralt, i el president del Consell per a l´Ús Sostenible de l´Aigua (CUSA) i alhora president de l´Associació Espanyola de Reutilització Sostenible de l´Aigua (ASERSA), Rafael Mujeriego, entre d´altres experts, s´han analitzat els avantatges i potencial de la reutilització d´aigua regenerada per a la recàrrega d´aqüífers i com a eina integrada del model de gestió de l´aigua a Catalunya. També s´han tractat els aspectes sanitaris i de qualitat de l´aigua regenerada així com altres aspectes tècnics vinculats amb l´optimització de les instal·lacions de tractament d´aigua residual.

A més de la sessió tècnica, durant la jornada s´han pogut realitzar visites a les instal·lacions de tractament de l'aigua i a les infraestructures de recàrrega de l'aqüífer, recentment construïdes.