El cuiner Ferran Adrià assegura que el projecte del BulliFoundation a Cala Montjoi de Roses (Alt Empordà) continua endavant. Assenyala que "en cap moment" han canviat d'opinió. Segons ha dit, "la gent es mereix que lluitem perquè es faci". Pel que fa a les obres, el xef ha precisat que els treballs que es porten a terme a l'antic restaurant i que estan inclosos en el projecte d'ampliació autoritzat no tenen res a veure amb la "neteja" de vegetació exterior que va ser motiu de polèmica perquè no tenien els permisos. "L'ampliació del 20% és el que estem fent i a partir d'aquí el projecte anirà creixent fins on vulgui la gent", ha afirmat durant una visita aquest divendres al Parc Neolític de la Draga de Banyoles. A més, ha anunciat que d'aquí a tres mesos tindran "bones notícies" i explicaran detalls en un acte que comptarà amb la presència del president de la Generalitat.

El passat 18 de març, l’Ajuntament de Roses va ordenar paralitzar els treballs que s’estaven fent a l’exterior de la parcel·la d’El Bulli i de la casa Marketta perquè els impulsors no disposaven de llicència municipal. Es tractava bàsicament d’uns moviments de terres a l’exterior de la finca, uns canvis que l’entitat ecologista IAEDEN-Salvem l’Empordà havien denunciat perquè els veien com “il·legals”. En aquest sentit, els ecologistes asseguraven que a diferència del que s’havia dit en un inici, s’havien talat molts arbres, tret feixes i, en alguns indrets, s’havia deixat la roca nua.

En aquell moment, des del consistori ja van explicar que n’estaven al cas i que els impulsors de l’obra no podien fer aquesta mena de treballs. Per això van alertar a Ferran Adrià que se’ls sancionaria si ho feien sense permís. Des de llavors, l’Ajuntament de Roses ja ha rebut el projecte per realitzar els treballs a l’exterior però està a l’espera dels informes de l’ACA, el Parc Natural del Cap de Creus i de Costes per valorar si hi dóna el seu vistiplau.

Aquesta ha estat la darrera polèmica d’un projecte que, des del principi, ha despertat el rebuig de part de la ciutadania i de les entitats ecologistes gironines. A més, durant aquest temps han sorgit diverses notícies que asseguraven que el xef havia fet marxa enrere i no tenia previst realitzar la segona fase de les obres del BulliFoundation, uns treballs que requerien una modificació de la llei perquè preveien ampliar fins a un 300% el volum existent de l’antic restaurant.

Ara, aquest divendres, el mateix Ferran Adrià ho valorat l’estat del projecte durant una visita al Parc Neolític de la Draga de Banyoles. Des del primer moment, el xef ha assegurat que el projecte a Cala Montjoi de Roses continua endavant i que “en cap moment” han canviat d’opinió. “Estem anant endavant i no tenim pressa”, ha reiterat. És més, ha assegurat que “la gent es mereix que lluitem perquè es faci”. El cuiner es referia al projecte actual que s’està realitzant, a la primera fase d’obres que representa una ampliació del 20% i que és la que disposa de permisos, complint amb la normativa vigent.

“És el que estem fent i a partir d’aquí podrà anar creixent fins que ho vulgui la gent”, ha assegurat. Segons Ferran Adrià, la gent “és tothom” i en un futur proper s’acabarà de decidir si el projecte d’avantguarda gastronòmica es tira endavant tal i com s’havia planejat, amb l’ampliació del 300%. “La gent dirà fins on volen arribar perquè es poden fer coses increïbles, el projecte en sí no és que sigui increïble sinó més”, ha reiterat.

En aquest sentit, Ferran Adrià ha volgut destacar que en cap moment els moviments de terres van ser “obres” com a tal i ha lamentat la distorsió que s’ha creat al voltant del projecte gastronòmic. “A fora no hi ha obres, la gent es pensa que s’ha parat i no és així. L’únic que vam fer és netejar, millor o pitjor, però quan es va explicar semblava que s’havia aturat tot”, ha comentat. Al mateix temps, el reconegut xef ha volgut deixar clar que el BulliFoundation com a tal continua treballant i amb força des de la seu de Barcelona.

“No ens agraden els drames”

En aquesta mateixa línia, el cuiner ha volgut deixar clar que “no li agraden els drames” i que “no volen problemes”. “El projecte es farà però hi ha moltes maneres de fer-lo”, ha sentenciat.

Si més no, Ferran Adrià ha avançat que tenen bones notícies i que donaran a conèixer tots els detalls del projecte i l’avanç de les obres en una propera roda de premsa d’aquí a uns tres mesos. Un acte que comptarà amb la presència de l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. “Estem parlant amb totes les entitats que ens han de donar els permisos”, ha conclòs.