Totes les existències de llet al magatzem del Banc dels Aliments de Girona ocupen una sola filera en un palet de fusta perquè, tot i ser el producte que més reparteix, també és el que més li falta. El president de l'entitat, Frederic Gómez Pardo, va remarcar aquesta realitat per lamentar que, dilluns, els ramaders llencessin 4.000 litres de llet a Figueres per protestar contra els abusos d'algunes indústries làcties.

L'organització benèfica i l'obra social «la Caixa» avui presenten una campanya de recollida de llet per a famílies desafavorides, que tindrà punts d'entrega a les 174 oficines de CaixaBank a les comarques gironines. La iniciativa respon a una necessitat del Banc dels Aliments, que aquesta setmana ha observat amb estupefacció com es malbarataven milers de litres de llet abocant-los al camp.

Per al president de l'entitat, «és un contrasentit que, quan hi ha necessitat de llet, els pagesos no la puguin vendre per culpa de la política agrària i l'acabin tirant». Gómez Pardo va aclarir que amb aquesta consideració no retreu als ramaders que l'hagin llençat en comptes de donar-la, perquè el Banc no pot tractar-la i envasar-la. «El problema està en les relacions dels pagesos amb les indústries agroalimentàries i amb els gestors polítics. Ho han de solucionar els polítics», va afegir.

ra bé, la realitat és que l'any passat el Banc dels Aliments de Girona va distribuir prop de 550.000 litres entre les entitats benèfiques del territori. Una xifra que, segons el president, es queda curta davant els 800.000 litres anuals que l'entitat calcula que necessita per cobrir tota la demanda.

Per deixar clara la necessitat, Frederic Gómez Pardo va assenyalar que de les 38.000 persones que el Banc dels Aliments atén al conjunt de Girona, 12.700 són menors que al cap de l'any haurien de beure 50 litres de llet; de manera que, només per al col·lectiu d'infants, els calen 63.500 litres. Però, comptant el conjunt de les famílies i la resta d'adults amb pocs recursos econòmics als quals subministra menjar, el president va afirmar que el Banc dels Aliments hauria de diposar d'almenys 250.000 litres més dels que van rebre el 2015.

En aquests moments, els productes majoritaris a les prestatgeries del magatzem de l'organització humanitària de Girona són arròs i sucs -a més d'altres aliments, però amb poca quantitat. Frederic Gómez Pardo va explicar que la llet que ara tenen emmagatzemada no deu arribar als cent litres i -va remarcar- «és el que més ens demanen les entitats benèfiques».