L'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC) ha donat a conèixer aquest dijous la relació de banderes blaves atorgades pel jurat internacional a les platges i ports de l'Estat espanyol. Catalunya ha obtingut enguany 122 distincions (98 platges i 24 ports). La demarcació més guardonada és Tarragona amb 40 banderes a les platges (38 el 2015) i 6 als ports (7 el 2015). Les platges de Girona han perdut una bandera respecte el 2015 i passen a tenir-ne 30. Els ports d'aquesta demarcació mantenen les 9 distincions de l'any passat. Barcelona és la demarcació que ha registrat el major increment i les seves platges han guanyat 8 banderes respecte l'any anterior passant a tenir-ne 28. Els ports de Barcelona mantenen les 9 distincions de 2015.

El president de l'ADEAC, José Ramón Sánchez, ha destacat la bona relació de la seva associació amb les institucions catalanes i ha volgut desvincular el lliurament d'aquests guardons de la situació política entre Catalunya i Espanya. "Nosaltres estem en un altra cosa i el que volem és canviar el món", ha assenyalat Sánchez després de ser preguntat per l'increment de distincions a les platges catalanes.

Sánchez ha valorat l'increment de Banderes Blaves a Catalunya assegurant que en aquest territori hi ha "una excel·lent situació perquè en matèria d'educació i informació ambiental és una de les millors"

Catalunya (98) és el tercer territori de l'Estat amb més banderes blaves a les platges per darrere de Galícia (123), i del País Valencià (125), i se situa per davant d'Andalusia (76), de Balears (45) i de Canàries (45). En canvi, és el territori on més incrementa el número de banderes blaves a les platges (9), seguit del País Valencià (5), les Canàries, Múrcia, Astúries i el País Basc (4).

El rànquing del conjunt de distincions entre platges i ports també l'encapçala Galícia amb 141 banderes blaves (123+18), seguida del País Valencià amb 139 (125+14), Catalunya amb 122 (98+24) i Andalusia amb 92 (76+16).

L'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC) i la Fundació d'Educació Ambiental lliuren aquestes distincions a aquelles platges, clubs nàutics i ports esportius que superen els seus exàmens de condicions higièniques, de seguretat, accés lliure, sostenibilitat, de compliment de la legislació, l'atenció a persones amb discapacitat, i l'oferta complementària i educativa, entre altres.

Els ports catalans han rebut 24 banderes blaves, una menys que l'any passat. Les demarcacions de Girona i de Barcelona mantenen les distincions de 2015, mentre que Tarragona en perd una i passa de les 7 de 2015 a 6 aquest any.

Les platges de Tarragona passen de tenir 38 banderes el 2015 a 40 el 2016

Les platges tarragonines distingides amb la bandera blava són la de Cunit de Ponent i també la de Llevant, la de Segur de Calafell, l'Estany-Mas Mel i Calafell, la de Coma-ruga, Francàs i Sant Salvador al Vendrell, les de Roda de Barà i Costa Daurada a Roda de Barà, les de la Paella, el Barri Marítim i Es Muntanyans a Torredembarra, i la platja d'Altafulla. A la ciutat de Tarragona han estat distingides les platges de La Mora, Arrabassada, la Savinosa i la de Tamarit, a Vilaseca la platja de la Pineda, a Salou la de Llevant i la de Capellans, a Cambrils les platges de Vilafortuny i Esquirol, la de Cavet, la de Prat d'en Forés i La Llosa, a Montroig del Camp les platges de Cristall i Pixerota, a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant les platges de La Punta del Riu, l'Arenal i la de Torn.

En aquesta demarcació, també han estat guardonades les platges de Sant Jordi d'Alfama, Cala Forn, Pixavaques, l'Alguer i Calafató de l'Ametlla de Mar, les de Cap Roig i Avellaners a l'Ampolla, les del Parc del Garbí i les Delícies a Sant Carles de la Ràpita i la de les Cases d'Alcanar al muncipi d'Alcanar.

Les novetats a la demarcació de Tarragona respecte el 2015 han estat les distincions de les Platges de Ponent de Cunit i la de Capellans a Salou. Aquestes dues platges no van ser guardonades l'any passat

La demarcació de Girona perd una bandera i passa tenir-ne 30

Les 30 platges de la demarcació de Girona on onejarà la bandera blava són la de Gifreu i la del Port de Llançà, la platja del Port de la Selva, la d'Empuriabrava de Castelló d'Empúries, la de Cala Montgó a Torroella de Montgrí, Aiguablava i Sa Riera de Begur, les de Tamariu, Canadell i Llafranc de Palafrugell, la platja de la Fosca de Palamós, les d'Es Monestrí, Torre Valentina, Sant Antoni i Cala Cristus- Ses Torretes de Sant Antoni de Calonge, les de Cala Rovira, Platja d'Aro, Sa Conca de Castell-Platja d'Aro, les de Sant Feliu i Sant Pol de Sant Feliu de Guíxols. Les de la Mar Menuda i Gran de Tossa de Tossa de Mar. Les de Lloret, Fenals, Sa Boadella, Santa Cristina i Cala Canyes de Lloret de Mar i, finalment, les de Blanes, Sabanell i Sant Francesc de Blanes.

Les novetats a Girona són la pèrdua de les banderes de les platges de Mas Sopes i Mas Cristià a Sant Pere Pescador. Aquest any però, la platja d'Aiguablava a Begur sí que ha estat distingida a diferència de l'any passat.

Barcelona guanya 9 banderes respecte el 2015

Les 28 platges de la demarcació de Barcelona són la de Malgrat i la Del Astillero de Malgrat de Mar, la de Sant Pol de Sant Pol de Mar, la de Garbí de Calella, la de Canet de Canet de Mar, la dels Tres Micos de Caldes d'Estrac, la Cristall, la del Coco i la dels Pescadors de Badalona, les d'Ocata i el Masnou del Masnou, les de la Nova Mar Bella, Mar Bella de Barcelona, la de la Pineda de Castelldefels, la de Ribes-Roges, Ibersol i Sant Gervasi de Vilanova i la Geltrú i la Llarga i la Mota de Sant Pere de Cubelles.

Les novetats a Barcelona són les distincions de les platges dels Pescadors i de La Riera de Pineda de Mar, les de Bogatell, la Nova Icària, Barceloneta, Somorrostro, Sant Sebastià i Sant Miquel de Barcelona, la de Gavà i la de LLuminetes de Castelldefels. En l'apartat de pèrdues, la demarcació de Barcelona perd la Bandera de la platja de Llevant.

24 banderes blaves pels ports catalans, una menys que el 2015

Els ports catalans han obtingut enguany 24 banderes blaves, una menys que el 2015. Girona i Barcelona mantenen les 9 distincions de l'any passat mentre que Tarragona en perd una i passa de les 7 de 2015 a 6 aquest 2016 .

Girona: Club Nàutic de Llançà; Club Nàutic Port de la Selva; Port esportiu de Roses; Club Nàutic l'Escala; Club Nàutic l'Estartit-Torroella de Montgrí; Club Nàutic Aiguablava de Begur; Port Esportiu Marina de Palamós; Club Nàutic Port d'Aro i Club de Vela Blanes.

Tarragona: Port de Segur de Calafell; Club Nàutic Salou; Club Nàutic Cambrils; Port Esportiu de l'Hospitalet de l'Infant; Club Nàutic l'Ametlla de Mar; Club Nàutic l'Ampolla.

Barcelona: Club Nàutic el Balís-Sant Andreu de Llavaneres; Club Nàutic Arenys de Mar, Consorci Port Mataró; Marina Badalona; Port Masnou, Port Olímpic de Barcelona; Port Ginesta-Les Botigues de Sitges; Club Nàutic Garraf-Sitges i Port Esportiu Aiguadolç- Sitges.

Pel que fa a distincions temàtiques, Castelldefels ha obtingut la distinció per la seva tasca en matèria d'informació i educació ambiental .

Respecte les vies Blaves, Platja d'Aro obté la distinció aquest 2016 pel Camí de Ronda de s'Agaró, Sant Antoni de Calonge pel Camí de Ronda de Torre Valentina i Sant Feliu de Guíxols pel Camí de Ronda de la platja de Sant Pol a Sant Feliu. A Tarragona, l'Ametlla l'obté pel Camí de Ronda, Torredembarra pel Camí Cal Bofill-Baix a Mar-Els Muntanyans, Alcanar per Les Cases d'Alcanar-Marjal-Estanyet-Sol de Riu.

Finalment i pel que fa a centres blaus, la demarcació de Girona en té un, la Casa del Mar de Lloret de Mar, Barcelona en té tres, Centro Cal Ganxo de Castelldefels, l'Escola del Mar de Badalona i el Centre de la Platja de Barcelona. Tarragona en té quatre: l'Hort de la Sínia d'Altafulla, l'Aula Aquàtica del Vendrell, Cal Bofill de Torredembarra i el Centre d'Interpretació de Pesca de l'Ametlla de Mar.

L'estat espanyol guanya 9 banderes blaves respecte el 2015, en perd 1 i manté el lideratge mundial amb 686 entre platges i ports

L'estat espanyol, amb 686 banderes blaves, de les quals 586 són per a platges i 100 per a ports esportius, se situa al capdavant del rànquing mundial de banderes blaves amb 8 distincions més que el 2015 (578). La península guanya 9 banderes a les platges aquest 2016 però els ports perden 1 distinció respecte l'any anterior. L'Estat manté el lideratge entre els 48 estats i 51 territoris que hi participen. Per darrere de les 586 distincions de les platges espanyoles, hi ha Turquia (444), Grècia (430), França (400) i Portugal (315).

El president de l'ADEAC, José Ramón Sánchez, ha destacat el bon resultat de les platges i ports espanyols assegurant que les distincions de l'Estat tornen a marcar un "nou rècord" a nivell internacional. També ha volgut posar en valor que aquest any es compleixen 30 anys del lliurament d'aquests guardons les distincions de les Banderes Blaves.