ERC de l'Escala ha denunciat que s'estan fent abocaments il·legals a un terreny privat a tocar del parc natural del Montgrí, Medes i Baix Ter. Segons els republicans -a l'oposició- el cas s'arrossega des de 2008 i un veí s'ha queixat en reiterades ocasions a l'ajuntament, a qui acusen de no fer res. ERC també ha posat el tema en coneixement de l'Agència Catalana de Residus. A la parcel·la hi ha tant runes procedents de la construcció com electrodomèstics o restes de palmeres. El regidor republicà Xavier Ballesta ha demanat que s'actuï a la zona i que es netegi. Per la seva part, el regidor de Serveis, Robert Figueras, ha explicat que al 2015 es va instar l'amo a netejar-la i que així ho va fer. A més, assegura que han anat fent seguiment a través de la policia local i que, fins a finals de febrer, els constava que la zona estava en condicions. No obstant això, alerta que tornaran a requerir la propietat i amenaça amb sancionar-los.

El grup municipal d'ERC ha volgut denunciar públicament que s'estan abocant runes i d'altres restes de manera il·legal en un paratge verd a tocar del parc natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter. Segons el regidor Xavier Ballesta, la situació s'està produint des de 2008 i lamenta que, tot i les queixes reiterades d'un veí, no s'ha aconseguit redreçar la situació.

El terreny és de propietat privada i està situat a la zona del Camí dels Termes, al límit amb el parc natural. Al seu interior, hi ha muntanyes de runes procedents de la construcció, també s'hi extreuen sorres i s'hi llencen restes vegetals com palmeres senceres. "Sabem que alguns constructors pirates venen aquí a tirar les runes perquè així no han d'anar a un abocador controlat i els és més econòmic", ha alertat Ballesta.

Des d'ERC acusen l'ajuntament de ser "passiu" i han fet arribar el cas fins a l'Agència Catalana de Residus per tal que actuï. "El que volem és que es deixin d'abocar runes i que es netegi la zona, és igual si ho ha de fer l'ajuntament o qui sigui", ha reclamat el regidor. Per la seva banda, la regidora Etna Estrems ha recordat que hi ha una normativa catalana que impedeix llençar runa de manera descontrolada a zones verdes i ha reclamat que es faci complir la llei.

"Tenir un abocador descontrolat a 20 metres del parc natural i que ningú vingui a fer res ens sembla quasi un acudit", ha lamentat. La regidora explica que la situació es repeteix al llarg de l'any i que el partit té fotografies on es veuen camions abocant runa al paratge.

L'ajuntament defensa que està actuant

L'equip de govern de l'Escala, però, desmenteix que no s'estigui fent res al respecte. El regidor de Serveis, Robert Figueras, ha reconegut que és veritat que l'any passat van rebre una instància d'un veí queixant-se però explica que, arran de la queixa, van requerir el propietari del terreny perquè el netegés. Segons ha explicat, van comprovar que s'havien retirat les runes i d'altres materials i, durant mesos, han estat fent un seguiment de la situació. "La policia local ha estat setmanalment passant per la zona per comprovar que tot estava bé", ha explicat.

Segons apunta, els consta que fins a finals de febrer la zona estava neta. Ara bé, avança que si s'han tornat a abocar runes requerir novament l'amo dels terrenys perquè els torni a netejar. Si no ho fa, alerta que el sancionaran (la quantia de les multes és a partir de 600 euros). "De passivitat res, estem fent el que toca i si comprovem que s'ha tornat a abocar runa tornarem a requerir el propietari i si cal el denunciarem", ha declarat Figueras.