Un total de 77.323 alumnes catalans inicien aquest dimecres les proves d'avaluació de competències de 6è de Primària, repartits en 2.239 centres. En concret, al primer dia s'examinaran de llengua catalana i matemàtiques, mentre que dijous serà el torn de llengua castellana i llengua estrangera, en la que 76.895 alumnes han triat anglès i 428 francès. El Departament d'Ensenyament ha recordat en un comunicat que és el Consell Superior d'Avaluació de Catalunya qui elabora les proves. El seu president, Joan Mateo, ha defensat a l'ACN que es tracta d'una avaluació diferent a la que proposa la LOMCE i ha manifestat que el boicot que plantegen associacions com la Xarxa d'Escoles Insubmises (XEI) "no té cap sentit".

"Amb tota la comunitat s'ha obert un diàleg per explicar quina és la finalitat i les grans diferències amb les proves de la LOMCE", ha dit Mateo. El president del Consell Superior d'Avaluació ha afirmat que poden existir "similituds" entre les proves estatals i les catalanes perquè ambdues es basen en el marc europeu d'avaluació de competències, però ha precisat que les dues propostes es distancien principalment en la "lògica d'avaluació". En aquest sentit, ha concretat que el model català busca aportar a les escoles "un referent de com ha funcionat cada alumne amb les competències bàsiques" respectant els projectes educatius, en comptes de "condicionar el centre perquè segueixi un currículum concret".

"Entenem que aquestes proves tenen un valor en sí mateixes per les famílies i pels centres", ha destacat. Mateo ha remarcat que les proves competencials de 6è de Primària no estan pensades per substituir l'avaluació acadèmica de l'alumne, sinó que pretenen "avaluar el conjunt del sistema". En la mateixa línia, ha subratllat que en cap cas serviran perquè "la qualitat dels centres sigui jutjada a partir dels resultats dels alumnes, que és justament el que en inici buscava la LOMCE".

El Departament d'Ensenyament també ha recordat en un comunicat que fa 8 anys que a Catalunya s'apliquen proves d'avaluació de competències a 6è, abans que es projectés la LOMCE a l'estat espanyol. En aquest temps "mai s'han utilitzat en contra dels alumnes o els centres, sempre han estat per orientar", segons Mateo. D'altra banda, el president del Consell Superior d'Avaluació ha senyalat que la incidència del boicot a les proves de 3r de Primària, que s'han celebrat entre el 18 i el 29 d'abril, ha estat "mínima" i ha previst que es mantingui aquest seguiment de cara a les proves de 6è.

Al seu torn, després de comparèixer aquest dimarts a la Comissió d'Ensenyament del Parlament, la consellera Meritxell Ruiz va indicar als mitjans de comunicació que la diferència entre els dos models radica en que "la LOMCE preveu marcar tots els estàndards d'aprenentatge" mentre que la LEC vol "avaluar competències".

Ruiz va defensar les proves dissenyades pel Departament d'Ensenyament com una manera de donar "informació a la família sobre l'assoliment del nivell competencial", afavorir "el pas de Primària a Secundària" amb "plans individualitzats" a l'institut per aquells alumnes que no hagin assolit competències bàsiques i orientar el sistema educatiu amb "millors polítiques".

En total, hi haurà 3.394 aplicadors que controlaran la realització de les proves de 6è de Primària i 1.038 correctors. El Departament d'Ensenyament ha detallat que als quaderns de llengua catalana i castellana s'avalua la comprensió lectora, l'expressió escrita i l'ortografia, mentre que la prova de llengua estrangera consisteix en comprensió lectora i oral, juntament amb expressió escrita. D'altra banda, en matemàtiques es plantegen exercicis i problemes referits a la numeració, el càlcul, l'espai, la mesura, la lectura de gràfics, les relacions i el canvi.

Per territoris, al Baix Llobregat faran les proves 8.772 alumnes; a les comarques de Barcelona, 8.641; a la Catalunya Central, 5.537; al Consorci d'Educació de Barcelona, 13.485; a Girona, 7.985; a Lleida, 4.061; al Maresme-Vallès Oriental, 9.726; a Tarragona, 6.788; a les Terres de l'Ebre, 1.694; i al Vallès Occidental, 10.634. A més, aquest dimecres 67 alumnes de la Vall d'Aran faran la prova de competències en aranès.

Text