Aquest divendres, 6 de maig, té lloc al Port de la Selva una jornada tècnica per exposar públicament el projecte de recàrrega de l'aqüífer de la riera de Rubiés amb aigua regenerada.

La sessió tècnica la modera el catedràtic d'enginyeria ambiental de la UPC i president de l'Associació Espanyola de Reutilització Sostenible de l'Aigua (ASERSA), Rafael Mujeriego. La jornada ofereix la possibilitat de fer una visita a les instal·lacions de tractament de l'aigua i a les infraestructures de recàrrega de l'aqüífer, recentment construïdes.

L'Ajuntament del Port de la Selva i el Consorci de la Costa Brava, amb l'autorització i suport de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), treballen des del desembre passat en un projecte de recàrrega de l'aqüífer de la riera de Rubiés amb aigua regenerada. Aquesta actuació els ha de permetre afrontar els efectes de futures sequeres, ja que reutilitza l'aigua procedent d'un tractament d'afinament (tractament terciari) de la depuradora del Port de la Selva per regenerar-la i aprofitar-la de nou.

Les obres, finançades pel Consorci de la Costa Brava, i incloses en el projecte Demoware 2014-2016 (Demonstration Water Reuse), han consistit en la construcció d'una canonada per transportar l'aigua i la creació d'unes basses d'infiltració a la zona de Malajambota, amb un cost de 146.453,81 euros de l'aqüífer del Port de la Selva amb aigua regenerada.

Aquest projecte forma part d'un dels casos d'estudi del projecte de recerca aplicada DEMOWARE, liderat globalment pel Centre Tecnològic de Manresa i que té al Kompetenzzentrum Wasser Berlin com a líder de la recerca a l'entorn de la recàrrega de l'aqüífer.

Innovació i reptes

La pròpia naturalesa de l'actuació i les múltiples implicacions que té, tant des del punt de vista tècnic com de la percepció social, el converteixen en un projecte innovador. Per això s’ha convocat una jornada tècnica, en què s’informarà i es debatrà a nivell tècnic sobre els resultats obtinguts i els reptes que planteja.

Podeu trobar el programa detallat de la jornada a la pàgina web de l’Ajuntament.

El Consorci de la Costa Brava ha habilitat un espai en la seva web en el qual comparteix la informació que sobre aquesta actuació es va generant.

En la jornada tècnica de divendres, 6 de maig, hi participen l'alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera; el president del Consorci de la Costa Brava, Carles Pàramo; el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Jordi Agustí; el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), Arnau Queralt; el president de l'Associació Espanyola de Reutilització Sostenible de l'Aigua, Rafael Mujeriego, així com els principals actors, experts i coneixedors del projecte de recàrrega. El Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull, presidirà l’acte oficial de cloenda.