Figueres ja té a punt l'Oficina de Turisme de la Casa Empordà, que substituirà la que fins ara hi havia a la plaça del Sol. Els operaris han acabat d'habilitar l'espai a temps per les Fires i Festes de la Santa Creu tot i que no entrarà en funcionament fins el cap de setmana del 14 i 15 de maig. El nou emplaçament, a la plaça de l'Escorxador, és més cèntric i proper a les estacions de ferrocarril i autobús i servirà per potenciar l'anomenat 'carrer dels genis', que concentra les cases natals de figuerencs il·lustres com Salvador Dalí, Carles Fages de Climent i Narcís Monturiol, tal com ha destacat l'alcaldessa, Marta Felip. El nou punt d'informació per als viatgers també comercialitzarà productes gastronòmics empordanesos i paquets turístics de visita a indrets de la ciutat i el conjunt de la comarca.

Els participants de les visites guiades que aquest dimarts es fan a la Casa Empordà amb motiu de la festa major són els primers a conèixer la nova Oficina de Turisme de la ciutat, que ocupa part del vestíbul de l'antic escorxador. Els treballs d'adequació de l'espai han ascendit a uns 375.000 euros, aportats per la Generalitat. Inicialment, el personal destinat serà el mateix que el que hi havia a l'oficina de la plaça del Sol, però la intenció és augmentar-lo, segons assenyalen fonts consistorials.

Com a principal novetat, la seu turística vendrà productes gastronòmics tradicionals de l'Alt Empordà i paquets turístics ofertats per diferents operadors i agències de viatges, a fi d'estimular les rutes per la comarca i la reserva de tiquets als punts culturals que ofereix Figueres. Es calcula que prop d'1.400.000 de viatgers visiten anualment els recursos turístics de la ciutat, amb el museu Dalí al capdavant.

L'antic punt d'informació turística, un edifici que també allotja la seu de l'Associació de Comerciants, queda al nord-oest de la ciutat i, per tant, "deslligat" del centre i de les zones d'accés dels visitants, en paraules de Felip, que s'ha mostrat convençuda que el nou emplaçament permet "guanyar en centralitat" i servirà per "donar un nou impuls" al casc antic. "Permetrà obrir l'entorn de la casa natal de Dalí, la plaça de la Palmera, la connexió fins al barri vell i la plaça de les Patates", ha indicat.

De fet, la ubicació és de caire "estratègic" perquè respon a la intenció de l'Ajuntament de potenciar turísticament l'eix del carrer Monturiol, conegut popularment com el 'carrer dels genis'. Hi van néixer figures destacades com l'artista Salvador Dalí; l'inventor del primer submarí tripulat, Narcís Monturiol; i el poeta i escriptor Carles Fages de Climent; i va viure-hi l'escriptor i polític Alexandre Deulofeu. "Aquest carrer ens dóna un bon relat de la ciutat de Figueres i amplia els punts d'interès turístic", ha opinat l'alcaldessa.

Actualment, Figueres compta amb quatre punts d'informació turística: Casa Empordà, estació del TAV, estació del tren convencional, plaça Gala Salvador Dalí (oberta a l'estiu),. Atenen, en el seu conjunt, unes 125.000 persones a l'any.

En paral·lel, es vol acondicionar un aparcament ubicat a la carretera de Llançà. En una primera fase, l'actuació servirà per habilitar 2.500 metres quadrats d'espai. Aquest 2016 també es durà a terme la millora dels accessos des de l'aparcament fins a la Casa Empordà. Els projectes d'habilitació de la Casa Empordà, l'Oficina de Turisme, l'aparcament dissuasiu de la carretera de Llançà i la millora dels accessos estan subvencionats pels Plans de Foment Territorial del Turisme de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya.