Han submergit branques al mar

Els pescadors de Roses se sumen al ´Projecte Sèpia´ per recuperar aquesta espècie

La Confraria de Palamós o el Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà s'han interessat per aquesta iniciativa pionera a Europa

30.04.2016 | 23:07
El vaixell mitjançant el qual han deixat anar la línia
El vaixell mitjançant el qual han deixat anar la línia

Els pescadors de Roses s´han sumat aquest dissabte al ´Projecte Sèpia´. Amb una barca s´han endinsat al bell mig del mar i han col·locat un quilòmetre de cap amb branques de llentiscle, pi i galzeran amb l´objectiu d´afavorir la reproducció de sèpies i calamars. La iniciativa va arrencar a l´Escala i l´Estartit i, de moment, pescadors de la Confraria de Palamós i membres del Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà ja s´han interessat pel projecte, un sistema pioner a Europa. "Estem molt contents amb l´acceptació i la involucració que estem rebent per part dels pescadors", ha explicat un dels impulsors, Isaac Moya. De moment, mitjançant els estudis i les immersions que realitzen, ja han comprovat que hi ha un gran nombre d´ous d´aquests cefalòpodes a les línies instal·lades. A part, destaquen que han recopilat un gran nombre d´ous que havien quedat enganxats a les xarxes de pescadors. En unes tres setmanes els tornaran a portar al mar, en una mena d´incubadores.

Aquest dissabte, els pescadors de la Confraria de Roses s´han sumat al ´Projecte Sèpia´ calant una línia de ponedores costa endins. Com en altres ocasions, s´ha col·locat un cap d´un quilòmetre de llargada on s´han lligat branques de llentiscle, pi i galzeran – uns arbres que agraden i atreuen a les sèpies i els calamars- i que permetran que els cefalòpodes puguin dipositar-hi els seus ous de forma segura i millorar així la reproducció d´aquesta espècie que històricament havia estat molt present a la badia de Roses. Es dóna la casualitat que actualment aquests animals es troben en ple període de reproducció.

Ara fa un mes, es van col·locar les primeres línies a cinc metres de profunditat a l´Escala i a l´Estartit. Concretament va ser a l´Estartit on va arrencar tot el projecte l´any 2010. Aquest dissabte, però, s´han introduït algunes millores en els caps utilitzats. D´una banda, s´ha substituït els pneumàtics que s´havien emprat les altres vegades per fixar el giny i que tenien com objectiu ser un refugi per als pops, per altres materials més sostenibles i ecològics. A més, seguint els consells dels pescadors més antics i experts, s´han annexat al cap unes estructures d´etilè semblants a les nances dels pescadors per comprovar l´efectivitat de les branques. "Anem millorant les estructures i els materials", ha explicat un dels impulsors del projecte, Isaac Moya.

En aquest sentit, els creadors de la iniciativa han assegurat que estan "molt contents i satisfets" pel ressò, suport i ajuda que estan rebent. De moment, la confraria de Palamós, membres del Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà i representants d'una altra zona protegida de França, el parc natural de la Camarga, s´han interessat per aquest sistema i han mostrat la seva voluntat d´aplicar-ho de cares al 2017. "A part de millorar el medi ambient també volem que l´acció serveixi per millorar l´educació ambiental i apropar la ciutadania al mar, sobretot en aquelles localitats que tenen port i costa a tocar", ha comentat Moya. Els impulsors no es tanquen portes i ja han avançat que esperen poder exportar la seva idea a altres països.

Si més no, de moment Moya ja ha avançat que els primers estudis científics i immersions que han realitzat a les línies col·locades han servit per comprovar que estan funcionant correctament i ja han localitzat una gran quantitat d´ous de sèpies. A més, els pescadors també han pogut rescatar una gran quantitat d´ous que acostumen a quedar-se enganxats a les xarxes. "Ens ha sorprès la gran massa d´ous que tenim i la gran voluntat que posen els pescadors per lliurar-los als vivers, és una imatge impactant", ha assenyalat. Són uns vivers negres biodegradables i respectuosos amb l´entorn que disposen de forats per on els juvenils de sèpies i calamars podran escapar. En principi, tenen previst retornar els ous al mar en aquesta mena d´incubadores d´aquí a unes dues o tres setmanes. S´espera que entre juny i juliol eclosionin els ous i que cap al setembre ja es belluguin per la zona els nous exemplars de cefalòpodes.

El projecte va néixer amb la col·laboració de l´Ajuntament de l´Escala, la Confraria de Pescadors, l´Hostal Empúries, Orca Diving, el Club Nàutic l´Escala, Quercus sapiens, Rycsa, Tònic i l´ICM-CSIC.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema