"La Jonquera és la frontera més segura d'Europa i ho ha de continuar essent". Aquest és un dels mandats que li ha fet el director general de la policia espanyola, Ignacio Cosidó, al nou comissari provincial del cos a Girona, Francisco Pamplona, que aquest dijous ha pres possessió del càrrec. Durant l'acte, Cosidó s'ha compromès a enviar a Girona una "proporció important" d'agents que surtin de les properes promocions per poder combatre el terrorisme i la delinqüència itinerant amb l'estreta col·laboració de les forces de seguretat franceses. Sobre l'augment de controls a la frontera, ha dit que "no hi ha data de caducitat" i que dependrà del nivell d'amenaça de cada moment. Durant l'acte, s'ha comptat amb la presència de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna.

Durant la seva intervenció, el director general de la policia espanyola, Ignacio Cosidó, ha destacat els "resultats extraordinaris" que el Pla operatiu contra la delinqüència itinerant ha tingut a la demarcació de Girona. Es va posar en marxa el 2014 amb la idea de combatre d'una forma més global la delinqüència "transnacional", és a dir, perseguir els delinqüents que actuaven a l'estat espanyol i després fugien cap a França. En el cas de Girona, Cosidó ha assenyalat que, amb aquest major control, s'ha aconseguit incrementar la seguretat a moltes de les comarques de la demarcació.

En xifres absolutes, ha detallat que en aquests dos anys s'han revisat al pas fronterer de la Jonquera un total de 31.000 vehicles, s'han identificat a més de 55.000 persones i s'han detingut més de 250 persones. A més a més, s'han requisat 1.000 armes -incloent 12 armes de foc- i s'ha comissat més d'1 milió d'euros procedents d'activitats delictives i relacionats amb el blanqueig de diners. Pel que fa a la batalla contra el terrorisme jihadista, durant el 2015 es va detenir una persona a la demarcació, una noia de 19 anys resident a Figueres acusada de col·laboració. Aquesta detinguda era una de les 12 detencions que la policia espanyola va fer a Catalunya. Per tot plegat, ha reconegut "la gran feina" que han fet els 314 agents que hi ha a Girona.

Els reptes a la demarcació

Cosidó s'ha referit al nou comissari provincial del cos a Girona, Francisco Pamplona, tot dient que "és el millor" que podia tenir i n'ha elogiat la seva vàlua professional i "eficàcia" avalats pels més de 40 anys de servei complerts a Catalunya i havent estat a quasi totes les unitats especialitzades que hi al cos. I aquesta, ha dit, és la "millor garantia". També ha agraït la feina feta per l'anterior comissari, José Juan Ferragut.

Entre els objectius "essencials" que Cosidó ha fixat al nou comissari hi ha el de seguir treballant perquè la Jonquera continuï essent "la frontera més segura d'Europa"; potenciar la col·laboració amb la resta de cossos policials; millorar la qualitat del servei i la cita prèvia en l'expedició de documents i finalment "intensificar" la lluita contra el que considera les "grans amenaces" com són el narcotràfic, el terrorisme o la corrupció, entre d'altres.

Per la seva banda, Francisco Pamplona, ha assumit aquests reptes i també s'ha compromès a treballar amb "transparència" i amb els sindicats policials per seguir millorant les condicions dels agents.

Durant l'acte, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, ha reconegut la feina feta per aquest cos i ha destacat la necessitat que hi hagi una "lleialtat" i un "respecte mutu" entre les diferents forces de seguretat. També ha reconegut la "impecable trajectòria" del nou comissari tot dient que, malgrat haver nascut al Terol, és un gironí de "pura cepa" per tots els anys que porta complint els seus serveis al territori.

Durant la presa de possessió, s'ha comptat amb la presència del subdelegat del govern espanyol a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante; el cap superior de Catalunya, Sebastián Trapote, així com polítics gironins i representants d'altres cossos policials.