La tramitació de la llicència d´adequació i ampliació de la granja de Can Noguers, situada a 50 metres del nucli urbà de Cantallops, ha posat en alerta alguns veïns del municipi. "Es proposa augmentar el nombre de porcs d´engreix que pot albergar en més de mil tres-cents porcs en contrapartida del nombre de bestiar caprí que podia albergar fins al moment", segons escriu, a través d´una carta escrita pel veí Rafael Duran. La granja, amb molta història, segons explica Duran, "va ser explotada sense complir les normatives durant molts anys, la qual cosa fa suposar que el grau de contaminació del terreny és elevat". La granja limita amb la riera d´en Torrelles, amb les conseqüències que això té per a l'aqüífer. Duran continua explicant que la granja ha generat i genera molta pesta al poble, sobretot els dies que els vents són de component sud.

"La granja formava part del paisatge urbà i representava el modus vivendi del senyor Castelló -l´anterior propietari-, per la qual cosa els veïns ho assumíem sense problemes. La meva reflexió -afegeix Duran- comença en el moment en què el senyor Castelló i el seu hereu es desentenen de l'explotació".

El veí que ha iniciat la campanya opina que "cal passar a l'acció" i revisar tot l´avançat fins al moment, des de la compravenda de la granja per la veïna belga, la revenda a l´actual propietari, els informes elaborats fins al moment on es diu que l´impacte dels purins dels nous 1.300 porcs serà mitigat per una nova dieta. També insta l´Ajuntament de Cantallops a comunicar la situació a qui correspongui perquè els informes que encara falten -ACA i uns altres-, siguin conscients de l´activitatque es va portar allà durant anys al costat de la riera i "que actuïn amb el rigor necessari a l'hora d'emetre els seus informes".

Duran diu que la situació actual del col·lector de clavegueres del poble és "insostenible i només falta la granja en el mateix cabal per tenir un punt d'alta contaminació en el municipi". En aquest sentit, reclama "consciència política del que està en joc".

L´alcalde de Cantallops, Joan Sabartés, assegura que han demanat els informes pertinents i depenent del que diguin aquests prendren la decisió definitiva. Sabartés no considera tan greu la situació.