El líder d'ERC a Castelló d'Empúries, Salvi Güell, serà a partir de dijous el nou alcalde del municipi, gràcies a un acord de govern amb CiU, segellat aquest dijous al vespre i després de tres reunions al llarg d'aquest mes. La fins ara alcaldessa, Assumpció Brossa, "fa un pas al costat" i passarà a ocupar la vicealcaldia. Plataforma Cívica i UDEM, que havien estat socis de govern de la federació nacionalista, queden fora del pacte. A més, el regidor de Demòcrates, Agustí Ribera, ha comunicat que deixa l'acta per discrepàncies amb la conformació del nou executiu municipal. En roda de premsa, Güell i Brossa han justificat l'acord per la "necessitat" que el poble tingui un govern "fort".

Güell s'ha mostrat convençut que la suma dels regidors republicans i dels de CiU donarà "cohesió" i "fortalesa" a l'equip de govern perquè l'executiu encapçalat per Brossa havia acusat el "desgast" polític arran de l'expulsió dels dos regidors del PP, segons ha dit. Les negociacions amb Assumpció Brossa van començar el dia 8 d'abril i al llarg de tres reunions entre les cúpules locals d'Esquerra i CiU es va cultivar l'acord, que s'ha acabat de segellar aquest dijous. "De l'equip de govern, CiU és l'únic partit que ens ha trucat per parlar", ha explicat Güell, que ha afegit que totes dues formacions han fet "cessions" perquè el pacte pogués veure la llum.

La més significativa, la renúncia com a alcaldessa de Brossa, que fa "un pas al costat pel bé del poble i del país", segons ha expressat en la roda de premsa conjunta que ha tingut lloc a l'Ajuntament, amb la presència de veïns i regidors de diferents partits. "Després de recapacitar i consultar-ho amb el partit, hem cregut que la millor manera de governar el poble era entrar en negociacions amb ERC i tenir un govern estable, ja que estem d'acord amb els principals punts de govern per als propers tres mesos", ha relatat Brossa.

Trencament amb Plataforma Cívica i UDEM

L'encara alcaldessa castellonina ha explicat que la desfeta de l'anterior equip de govern a quatre per la sortida del PP ha estat l'origen d'aquest tomb polític. "Sabíem que tindria conseqüències", ha justificat. CiU ha trencat ara també amb els fins ara socis, Plataforma Cívica (PC) i UDEM, que passaran a l'oposició.

"No creiem en equips de govern massa amplis perquè no per això són més eficients. Està bé tenir una majoria confortable però també cal eficiència... Amb qui ens hem sentit més còmodes és amb CiU", ha afegit Güell. A preguntes dels periodistes, el republicà també ha explicat que la relació amb Entesa, amb qui va estar a punt de governar, "segueix sent magnífica". I ha confiat que puguin arribar a acords puntuals.

En conèixer-se l'expulsió del PP per part del govern a tres -amb CiU, Plataforma Cívica i UDEM-, l'equip de Salvi Güell va anunciar que emprendria negociacions amb els grups de l'oposició. La moció de censura era una possibilitat factible: inclús els regidors populars hi eren proclius. Finalment, però, els republicans han optat per teixir relacions amb la federació nacionalista, amb qui, precisament, després de les eleccions municipals ja van intentar tancar un equip de govern.

Renúncia de Ribera

El pacte de govern ERC-CiU ha implicat la renúncia del regidor de Demòcrates, Agustí Ribera, que ha dit que dilluns donarà més detalls dels motius que l'han portat a fer-ho. "Deixo l'acta per no perjudicar el grup municipal de CiU, que ja hi ha hagut prou canvis al poble i no moure res més", ha avançat en declaracions als mitjans des de la mateixa sala de plens.

Nou govern municipal

Brossa renunciarà formalment a l'alcaldia dilluns i és previst que dijous se celebri un ple extraordinari per nomenar Güell com a nou alcalde. La líder de CiU al consistori castelloní passarà a ocupar la vicealcaldia. Fins a finals d'any, tindrà dedicació exclusiva a la política municipal.

El nou govern comptarà amb 10 regidors. Sis per ERC: Salvi Güell; Anna Massot, que serà la segona tinent d'alcalde; Roser Vitalla; Helena Solana; Josep Maria Canet; i Esther Piris. I quatre per CiU, Assumpció Brossa, Savi Canet, Margarita Gelabert i, previsiblement, Anna Gusó, la següent a la llista després de la renúncia de Ribera.

Güell ha dit que Esquerra i CiU comparteixen "el 70-80%" de punts del programa electoral i que volen impulsar el passeig d'Empuriabrava i el patronat de Turisme. Tamb, é es marca com a prioritats l'ampliació de la participació ciutadana, la revisió de la fiscalitat municipal, la celebració dels 50 anys d'Empuriabrava i la construcció de l'estació d'autobusos.