El sindicat de Mossos d'Esquadra USPAC ha exigit aquest dijous al departament d'Interior i a l'Ajuntament de Figueres "tolerància zero" amb els implicats en els aldarulls al barri de Sant Joan. D'una banda, critiquen els desplegaments policials fets a la zona "només de cara a la galeria" i demanen que s'apliquin mesures més ambicioses. De l'altra, reproven les paraules del primer tinent d'alcalde figuerenc, Pere Casellas, per haver minimitzat l'últim incident, amb agressions a dos agents. En aquest sentit, el sindicat demana al consistori que "no cedeixi" davant d'alguns veïns conflictius del barri. A més, asseguren que durant l'alliberament del lladre fugit van intentar treure l'arma a un dels mossos, que portava funda pròpia per a major seguretat. El dispositiu policial es manté aquest dijous a Sant Joan, amb controls en tres punts d'accés al barri. No hi ha hagut noves detencions i és previst que els dos arrestats passin a disposició judicial al llarg del matí.

El sindicat USPAC ha relatat aquest dijous que els implicats en els aldarulls de la matinada de dimecres al barri de Sant Joan no sols van colpejar i mossegar els agents, sinó que també van intentar sostreure l'arma a un dels mossos, que portava una funda comprada pel seu compte a fi de sentir-se més "autoprotegit". "Gràcies a què portava una funda Safariland pagada pel propi agent no van aconseguir treure-li l'arma ni que es trenqués la funda", ha indicat el portaveu d'aquest sindicat de mossos, Josep Miquel Milagros.

Preocupació creixent per les fundes de les pistoles

Aquest no és un cas aïllat, assegura. El fet de recórrer a material propi s'ha anat estenent progressivament entre el cos policial, i més d'ençà de dos episodis recents. Un va produir-se el 14 de març al Prat de Llobregat, quan una parella d'agents intentava reduir un malalt mental amb comportaments agressius. L'home va arrencar la cartutxera a un dels policies i va fer-se amb l'arma reglamentària, que va intentar disparar. L'altre incident va registrar-se el 30 de març a Santa Coloma de Gramenet. Un individu va prendre l'arma a una mosso, a qui va acabar disparant. L'agent portava armilla antibales i va resultar il·lesa.

"Venim reclamant, després d'aquests successos, que les fundes de les armes reglamentàries siguin de qualitat perquè ha quedat palès que no ho són. Malauradament, molts companys han de recórrer a pagar-se fundes de la seva pròpia butxaca per tenir la seguretat que no es trencaran", ha expressat Milagros en declaracions a l'ACN. Davant d'aquesta situació, han demanat al departament d'Interior una revisió "extraordinària" de totes les fundes per tal que les que no compleixen les garanties mínimes siguin suplantades. "Des de la direcció general ens han dit que a l'abril n'arribaran de noves, en principi de més qualitat. Ja veurem. Tenim clar que no poden tornar a succeir fets tan greus", ha afegit.

Desplegament policial al barri de Sant Joan

En paral·lel, al barri de Sant Joan, a l'oest de Figueres, continua una intensa presència policial, amb dotacions de BRIMO i ARRO dels Mossos d'Esquadra desplegades en almenys tres accessos a la zona, on els agents realitzen controls als cotxes que hi entren o surten. La intenció és mantenir el desplegament fins que apareguin el lladre fugit la matinada de dimecres i la seva dona. El 'Chino' va aconseguir escapar del cotxe patrulla amb la intervenció d'amics i familiars. Les dues persones detingudes per agredir els agents i ajudar el lladre fugitiu a escapolir-se és previst que passin a disposició judicial del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Figueres al llarg del matí.

El primer tinent d'alcalde de Figueres i regidor de Seguretat, Pere Casellas, va desplaçar-se aquest dimecres al migdia al barri per conèixer de primera mà els detalls de l'incident i del desplegament policial posterior. En declaracions als mitjans, va minimitzar el succés i va demanar que no s'emmarqués en una problemàtica més global del barri. A més, va fer una crida a "rebaixar la tensió".

Crítiques a Casellas i demandes a Interior

Pel sindicat USPAC, aquestes paraules són "preocupants". Lamenten que Casellas vagi en una "línia diferent" a l'expressada últimament per l'alcaldessa, que ha reclamat "contundència" contra la delinqüència a Sant Joan i altres barris de la ciutat. "Demanem a Marta Felip que es posicioni sobre si vol acabar amb aquests incidents o si vol seguir cedint i que no passi res a aquesta gent", ha dit Milagros.

En aquest sentit, també ha reclamat a Interior fermesa en la resposta al seguit d'incidents registrats i "tolerància zero contra alguns membres del barri de Sant Joan, que agredeixen els agents de policia sense cap mena de remordiment". Així, emplacen la conselleria a aplicar mesures globals per respondre a la situació de la zona, i si cal a nivell català, i no sols a cop de desplegament policial ideat per al seu ressò a les xarxes, segons critiquen.