L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, ha fet un relat públic de com s'ha desenvolupat el cas Royal Marine II, que ha acabat amb el pagament d'una indemnització de 2,2 milions d'euros a la part demandant, la comunitat de propietaris de l'edifici Royal Marine I. Davant de mig centenar de persones, que s'han reunit al Teatre Municipal aquest dijous, 21 d'abril, a la nit, l'alcaldessa ha conclòs que els serveis tècnics municipals van adoptar uns criteris legítims en la tramitació de la llicència per construir el Royal Marine II, però que el pèrit de la part demandant, davant del jutge, va acollir-se a uns altres criteris com a prova que s'havia comès un error en l'atorgament de la llicència. "La justícia ha fet cas al criteri del pèrit, però nosaltres encara ara defensem que les coses es van fer bé", ha assegurat Mindan.

En la seva explicació pública, l'alcaldessa ha decretat que no es poden demanar responsabilitats polítiques ni tècniques en relació amb aquest afer. "L'augment de volum del Royal Marine II estava justificat per un estudi de detall que ens refermem en defensar", ha assenyalat Mindan, i també ha sentenciat: "No hi pot haver responsabilitats polítiques. El que és clar és que hauria estat una irresponsabilitat no haver donat la llicència, tenint en compte que teníem tres informes amb dictàmens tècnics i jurídics favorables: l'enginyer mediambiental, l'urbanístic i el de l'arquitecte municipal. Si no s'hagués donat la llicència, hauríem incorregut en un cas de prevaricació".

Montse Mindan també ha descartat que es facin rodar caps entre els responsables dels serveis tècnics, ja que en cap de les sentències judicials s'esmenta que hagin comès negligència o dolo.

En representació de l'oposició, Josep Valdera (Unió), ha dit que aquest ha estat un acte obert a la ciutadania i pensat perquè els rosincs que tinguessin algun dubte poguessin preguntar als representants polítics municipals, però també ha indicat que confia en què en el pròxim ple es pugui aprovar la creació d'una comissió d'investigació que es dediqui a aclarir alguns detalls del cas que encara són confusos.

L'alcaldessa ha comentat que el conveni que obliga l'ajuntament a pagar una indemnització de 2,2 milions d'euros s'ha firmat amb l'objectiu d'evitar l'execució d'una sentència del 2008 que implica enderrocar la quarta planta de l'edifici Royal Marine II i alguns pisos de la tercerca planta perquè s'excedeix en 1,13 metres d'altura. El cas va començar quan els veïns del Royal Marine I, que ara seran indemnitzats, van denunciar l'Ajuntament per haver permès que l'edifici Royal Marine II es construís amb més altura.

Un jutge els va donar la raó i obligava al consistori a enderrocar part de l'edifici amb un cost estimat, entre tot plegat, d'uns 14 MEUR. La solució no va convèncer el consistori, que va agafar la via de la indemnització per evitar la demolició. "Totes les solucions eren dolentes, però vam optar per la menys dolenta", apunta l'alcaldessa, la qual també ha explicat en l'acte públic d'aquest dijous que els diners per pagar la indemnització formen part d'una previsió de fons que l'ajuntament es reserva per a casos extraordinaris.