El periodista i autor letó Otto Ozols, que vol conèixer de prop el procés català i la seva gent i saber de primera mà com es va viure la Via Catalana, que va trobar la seva inspiració en la Via Bàltica, passa aquest dimecres per Figueres. Membres de l'ANC de Figueres li faran una rebuda a la plaça de l'Ajuntament a 2/4 de 7 de la tarda, en reconeixement per l'acció que està duent a terme per terres catalanes.

Desenes d´amics i voluntaris d´organitzacions civils l´acullen i l´acompanyen en aquesta iniciativa privada que desperta cada cop més interès al llarg del trajecte El periodista i autor letó Otto Ozols vol conèixer de prop el procés català i la seva gent i saber de primera mà com es va viure la Via Catalana, que va trobar la seva inspiració enla Via Bàltica. Per aquest motiu és a Catalunya recorrent-ne a peu del 3 al 22 d´abril els 400km que la van conformar, des d´Alcanar fins al Pertús. Durant les etapes és acompanyat i acollit per amics i voluntaris que espontàniament caminen al seu costat tot satisfent la seva curiositat, anècdotes i històries amb les quals farà una publicació a Letònia properament. Amics seus a Catalunya han impulsat la participació, que va rebent el suport de ciutadans i organitzacions a nivell local a les viles on l´autor s´anirà desplaçant. A les xarxes socials s´ha creat el hashtag #OttoViaCat per les persones que volen compartir la iniciativa i el storify Otto Via Cat. Otto Ozols ha viscut i ha cobert diverses Diades com a periodista. Va quedar especialment impactat per la Via Catalana. "Com a letó dic que seré un català fins que Catalunya sigui lliure i independent", va escriure a la premsa del seu país. El dia 4 d´abril va començar el seu camí a Alcanar i té previst arribar a El Pertús el dia 22 d´abril.

Durant el seu trajecte li acompanyen amics i voluntaris de diversos entitats civils com ara l´Assemblea Catalana, Òmnium i associacions d´excursionistes o de lleure, i s´ha organitzat allotjament per tot el camí per famílies voluntàries. A molts pobles i ciutats se li dóna la benvinguda amb sopars populars i la presencia de personalitats de l´àmbit institucional.

En alguns trams l´acompanyaran per mar barques de vela llatina, seguirà un assaig casteller, entre moltes altres activitats que estan sorgint a poques hores del seu pas. Abans de tornar a Letònia té previst passar el Dia de Sant Jordi a Barcelona on possiblement signi alguns llibres. Ozols té una reconeguda trajectòria com a autor letó sobre temes polítics i d´intriga. Ha publicat diversos articles sobre Catalunya i el seu anhel per la independència en anglès i ha col·laborat en llibres sobre el procés català en alemany i català. El 2015 va publicar un llibre amb un capítol sobre el procés català.