La Diputació de Girona ha donat suport als 300 municipis catalans investigats per l'Audiència Nacional per haver aprovat mocions de recolzament a la declaració d'inici del procés de desconnexió d'Espanya aprovada pel Parlament de Catalunya el 9 de novembre. El ple d'aquest dimarts ha donat suport ampli a la moció presentada per la CUP i que denuncia la "persecució indigna" endegada per l'estat espanyol contra els ajuntaments catalans i els seus regidors. "El món local és sobirà i ha de poder expressar-se amb llibertat", reivindica la moció. El text ha rebut el suport de 23 diputats; els de l'equip de govern de CiU, els diputats d'ERC, el de la CUP i la diputada d'Independents de la Selva (IdS). Els tres diputats del PSC s'han abstingut.

La moció, presentada per la CUP i a la qual s'han sumat immediatament el grups d'ERC i IdS, dóna suport als ajuntament investigats per l'Audiència Nacional. El text recull que després del 9 de novembre el món local de Catalunya (ajuntaments, consells comarcals i diputacions) es va mobilitzar per recolzar la declaració rupturista aprovada pel Parlament. Així, més de 280 plens van aprovar una moció amb la qual avalaven l'inici el procés de desconnexió amb l'estat espanyola.

"Una manifestació política, una expressió plenament legítima", ressalta el text de la moció que afegeix que el món local és "sobirà i ha de poder expressar-se amb llibertat". Per aquest motiu, la moció rebutja la "persecució indigna contra ajuntaments catalans i els seus regidors" que han engegat l'estat espanyol i "determinats àmbits judicials". El text també recorda que hi ha oberta una causa general per investigar l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).

"L'obstinació de la Fiscalia per judicialitzar el procés independentista intentant obrir vies per atemorir, a través de l'amenaça d'un procés judicial, als regidors i regidores dels nostres ajuntaments s'ha vist emparada pel Magistrat Ismael Moreno del Jutjat Central d'Instrucció 2 de Madrid amb l'excusa de les resolucions aprovades en suport a la resolució del 9N del Parlament de Catalunya", exposa la moció que denuncia que, mentre altres magistrats han considerat que no constitueix cap delicte de sedició o rebel·lió, Moreno ha decidit dictar una ordre genèrica per recavar informació de tots els municipis que l'han aprovat.

Per tot això, la moció acorda mostrar el rebuig als requeriments enviats per ordre de l'Audiència Nacional a quasi 300 ajuntaments i institucions catalanes, donar "ple suport" a les persones que puguin acabar encausades per aquest cas i recolzar les mobilitzacions que es convoquin per reivindicar el dret a la llibertat d'expressió.

"Declarar que el dret a l'autodeterminació és un exercici eminentment cívic i democràtic que ha de ser reclamat i defensat des de totes les institucions que emanen de la voluntat popular i, molt particularment, des dels ajuntaments entesos com l'administració més propera a la ciutadania", recull la moció com a acord.

La moció ha rebut el suport de l'àmplia majoria del ple. Hi han votat a favor 23 diputats; el de l'equip de govern de CiU, els d'ERC, el diputat de la CUP i la diputada d'IdS. S'han abstingut els tres diputats del PSC al·legant que la moció té massa contingut ideològic a favor de la independència i la desobediència i no només defensa el dret a decidir dels pobles.