El col·lectiu ecologista Salvem l´Empordà ha posat en marxa aquest dijous una campanya per reclamar a la Generalitat una moratòria de noves obertures i ampliacions de macrogranges de porcs i aviram. Consideren que la sobreexplotació porcina a la comarca de l´Alt Empordà, on es calcula que hi ha tres porcs per cada habitant, està provocant la contaminació d´aqüífers arran de l´abocament "incontrolat" de purins. Per això, fan una crida a associacions i ajuntaments per adherir-se al seu manifest, que volen traslladar al Parlament de Catalunya. De moment, faran arribar les seves reivindicacions als consistoris altempordanesos en forma de proposta de moció. A més, han engegat una recollida de signatures a través del web change.org.

De forma simbòlica, els activistes aplegats a la plataforma Salvem l´Empordà han col·locat aquest dijous al migdia un rètol d'´Aigua no potable´ en un mural de la plaça de la Vila d´Ordis, a Figueres, on hi ha la figura d´un pou, i han simulat el vessament d´aigua podrida. L´entitat va constituir-se el 4 de març en una reunió de veïns afectats pels projectes de creació de grans explotacions ramaderes a Calabuig-Bàscara, Palau de Santa Eulàlia i Pontós, entre d'altres.

La moratòria que demanen a la Generalitat creuen que ha de ser vigent mentre les administracions competents puguin estudiar la "capacitat real de càrrega" de la comarca pel que fa a caps de bestiar i de volum de dejeccions ramaderes. Des del col·lectiu, apunten que hi ha 375.000 porcs censats a l´Alt Empordà, segons dades del departament d´Agricultura a l´1 de gener del 2015, i tramitacions de noves granges en 23 municipis de la comarca, amb més de 78.000 caps de porcí. A més, hi ha altres sol·licituds de macrogranges d'aviram que "també generen una forta càrrega nitrogenada", adverteixen.

Denuncien que hi ha una trentena de pobles altempordanesos que no poden abastir-se d´aigua potable, des de l'any 2000. I creuen que en la majoria de casos la contaminació d´aigua dolça s´ha produït per l´acció dels purins i altres adobs. Per tot plegat, membres de la plataforma sol·licitaran reunions amb representants comarcals de partits polítics per presentar-los les seves demandes. També preveuen assistir a les comissions parlamentàries competents i no descarten mobilitzacions als carrers les properes setmanes.

D'altra banda, després que el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, anunciés que el Govern treballa en l'elaboració d'un pla urbanístic per regular el creixement del sector ramader, Salvem l'Empordà encara veu més imprescindible l'aplicació d'una moratòria immediata "perquè no es generi una allau de nous projectes que, amb la tramitació iniciada, no es podran regular amb el nou pla quan aquest estigui aprovat".