Per primera vegada, 30 estudiants del darrer curs de Medicina de la UdG realitzaran pràctiques d´envelliment i geriatria al Centre Sociosanitari Bernat Jaume de Figueres. Cada alumne estarà guiat per un metge responsable d´unitat, la qual cosa permetrà una atenció personalitzada. Al mes de març, alguns dels futurs metges ja van iniciar aquestes pràctiques, els darrers les finalitzaran a finals de maig. Els docents de la UdG han destacat que el Bernat Jaume compleix els requisits per acollir estudiants de Medicina perquè disposa de tots els recursos sociosanitaris que es poden oferir a la gent gran. A més, la gerència ha facilitat que el projecte tirés endavant, segons afegeixen.

La cap de servei del Centre Sociosanitari Bernat Jaume i coordinadora de l´assignatura de Geriatria i Envelliment de la UdG, Esther Celda, ha explicat que aquestes pràctiques donen l´oportunitat als alumnes d´utilitzar les nocions apreses al llarg de la carrera, ja que veuen pacients amb diverses malalties, en què cal aplicar coneixements en cardiologia, neurologia i traumatologia, entre d´altres, i fer una valoració geriàtrica integral. Precisament per això veu un encert que els futurs metges s´endinsin en l´especialitat d´envelliment en l´últim curs de Medicina.

En aquest sentit, Celda ha recordat que l´augment de l´esperança de vida està comportant una major atenció mèdica a persones cada vegada més grans. Això ha implicat nous reptes en la formació. "La geriatrització de la medicina és una realitat i aquest camp ja té entitat pròpia en els graus", ha assenyalat.

Els estudiants universitaris realitzen les pràctiques en una de les unitats del centre: cures pal·liatives, unitat funcional interdisciplinària sociosanitària (UFISS), consulta i hospital de dia, llarga estada i convalescència. Durant la setmana d´estada, cada tutor -el metge responsable de cada unitat- té un únic alumne assignat, de manera que l´atenció és totalment individualitzada.

Per la seva part, el doctor Lluís Ramió, degà adjunt de la Facultat de Medicina de la UdG, ha afirmat que les pràctiques universitàries no sols són beneficioses per als estudiants, sinó també per als professionals i el conjunt de la xarxa de centres hospitalaris i d´atenció primària i sociosanitària perquè els obliga a actualitzar-se i a respondre amb rigor a l´ànsia de coneixement dels estudiants. En to bromista, ha assegurat que els alumnes de la UdG destaquen per ser "molt inquisitius" i això "enriqueix" els metges.

L´alcaldessa de Figueres i presidenta del patronat Fundació Salut Empordà (FSE), Marta Felip, ha remarcat la importància de l´acord. D´una banda, perquè visualitza la Fundació al conjunt de l´Alt Empordà com "un centre de qualitat i prestigi en l´atenció social i sanitària". De l´altra, perquè apropa la UdG al territori.