França multarà els clients de la prostitució. Seran sancionats amb una multa de 1.500 euros i en cas de reincidència, la sanció es pot elevar als 3.750 euros. França s'ha convertit així en el cinquè país europeu que penalitza els clients de la prostitució. El primer país a fer-ho va ser Suècia el 1999. Cal recordar, però, que l'activitat dels bordells és il·legal des del 1949 a França i el proxenetisme també ho és.

Segons les estimacions que va fer públiques aquesta setmana el Parlament francès que va aprovar la llei, hi ha entre 20.000 i 30.000 persones al país gal que es dediquen a oferir els seus serveis sexuals, la majoria estrangeres, segons recollien els mitjans de comunicació francesos.

Aquesta legislació que s'estava debatent feia més de dos anys a França finalment s'ha aprovat i pot tenir conseqüències a Girona, especialment, a la zona de l'Empordà, on molts francesos es traslladen per obtenir serveis sexuals per ser a tocar de la frontera.

Tant el director territorial del departament d'Interior com l'alcaldessa de la Jonquera intenten no fer vaticinis però no amaguen que la zona fronterera podrà veure incrementada la presència de francesos que en veure que poden ser penalitzats si els enxampen amb una prostituta, s'ho pensaran dues vegades i en comptes de contractar el servei a França, ho faran aquí a Catalunya.

A la Jonquera hi ha el macroprostíbul Paradise i en punts com Agullana i Llers n'hi ha de més petits però que acullen cada setmana sobretot a clients francesos. De fet, la majoria dels qui van a l'Empordà per satisfer els seus desitjos sexuals són del país veí. No només van als prostíbuls sinó que també s'aturen als vorals de les carreteres on hi ha noies que també treballen i sovint són víctimes de màfies. La nova llei francesa, per tant, fa témer l'arribada de més francesos a la zona.

L'alcaldessa de de la Jonquera, Sònia Martínez destaca que, si bé és aviat, "s'haurà de veure quan s'apliqui la llei en els propers mesos, però si el client francès sap que s'és més dur al seu país, doncs vindran cap aquí aquells que viuen en els llocs més pròxims".

Martínez, però, lamenta la situació que es viurà perquè "dos països de cantó amb legislació diferent el que farà és que el problema es traslladi d'un país a un altre". De fet, hi ha veus, quan es va aprovar la mesura a França, que apunten que proxenetes i prostitutes puguin traslladar-se cap a Espanya i augmenti la problemàtica.

Amb tot, des del territori, com recorden tant l'alcaldessa de la Jonquera com el delegat territorial d'Interior, Albert Ballesta, el que es demana és un canvi del Codi Penal espanyol i això està en mans del Govern de l'Estat.

L'alcaldessa destaca que representants del territori gironí ja han anat cap a Madrid per parlar amb diputats del Congrés i del Senat perquè hi hagi un canvi en la legislació però "aquí, hagi governat qui hagi governat, mai s'ha entrat de ple al debat".

Ballesta recorda que des dels Serveis territorials d'Interior de Girona es va instar a fer un canvi de llei però no es va arribar a materialitzar. El que sí diu el delegat d'Interior és que "cal parlar amb el nou govern de Madrid i insistir perquè el problema hi és".

A Catalunya es va modificar la llei de carreteres, el que es coneix com l'operació Voral, però Ballesta destaca que el que s'ha aconseguit és arraconar les noies i que no hi hagi perill a la carretera. En un inici la mesura també va permetre disiminuir el nombre de prostitutes. Però lamenta que la mesura només s'aplica en vies de titularitat catalana i per tant, el problema que hi ha en vies estatals, hi segueix essent.

De fet, l'operació Voral va començar el 2012 i des de llavors i fins al 30 de setembre de 2015, els Mossos van imposar 388 sancions a les carreteres de titularitat catalana a Girona. Unes sancions que s'han pagat en un tant per cent molt baix. A tot Catalunya des del 2012 se n'havien imposat 1.507, i del total només se n'havien abonat 98 fins al setembre de 2015.

La Jonquera, per la seva banda, davant la problemàtica que està gestionant de fa anys, va ser la primera a aprovar una ordenança municipal que actua contra els clients. Al cap d'un temps també se'n va aprovar una tipus que aplica el Consell Comarcal de l'Alt Empordà.

Segons l'alcaldessa, no ha estat eficaç, ja que s'havien d'emprar molts recursos de la policia per multar. Ara el que es fa, diu, és actuar sobretot en indrets amb presència de menors i on se sap que hi ha prostitució. I afegeix que cal fer alguna cosa per canviar el Codi Penal i també perquè darrere la prostitució "hi ha moltes dones que estan forçades i en condicions higièniques de perill i deplorables".