Més de 1.900 gironins han mort en els darrers cinc anys mentre esperaven rebre els ajuts de la Llei de la Dependència. Segons les dades facilitades per la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, en una resposta parlamentària, entre el 2011 i el 2015, van morir prop de 22.600 catalans en aquesta situació, dels quals 1.198 eren de les comarques gironines. D'aquestes, 308 defuncions es van produir l'any passat, mentre que al 2014 havien estat 331.

La conselleria divideix el col·lectiu en dos grups diferenciats, per una banda, 885 persones van morir en aquests cinc anys amb el nivell de dependència reconegut, mentre que 1.083 van traspassar mentre esperaven que se'ls fes el Programa Individual d'Atenció (PIA), el pla en què, un cop reconeguda la situació de dependència de la persona, es determinen quins ajuts i serveis s'ajusten millor a les seves necessitats i grau d'autonomia. En el conjunt de Catalunya, van ser 10.000 les persones que van morir en la primera situació i 12.500 més els que estaven a l'espera que els serveis socials els dissenyessin el PIA.

Segons detalla Bassa no hi ha cap beneficiari amb el PIA elaborat pendent de rebre la tramitació corresponent i fins al 31 de desembre s'havien abonat als legítims hereus dels beneficiaris de tot Catalunya 105 milions d'euros.

Problemes de finançament

El principal escull per accedir al sistema d'ajuts és el finançament, fet que genera llargues llistes d'espera abans de començar a rebre una prestació. Segons les dades de l'Observatori de la Dependència, unes 125.000 persones de tot l'Estat van morir en els darrers quatre anys mentre esperaven aquestes ajudes i un de cada tres dependents reconeguts a Espanya, al tancament de 2015, no rebia cap tipus de prestació o servei.

Un exemple dels problemes derivats de l'escassetat de recursos destinats a la dependència són els múltiples retards que han patit els dependents de Grau I -el més lleu, per darrere dels dependents severs i moderats- per poder entrar al sistema tot i haver estat reconeguts.

I és que, des d'aquest estiu, i després de tres anys d'espera, s'ha activat el Grau I i els dependents lleus han pogut començar a tramitar el PIA per a que rebin el servei. Al juliol, la conselleria va xifrar en 4.556 els gironins reconeguts amb una dependència lleu amb dret a prestació, si bé ja va anunciar que la seva incorporació s'aniria fent de manera gradual, donant especial prioritat als expedients més antics i els corresponents a les persones amb situació de risc social.

Gràcies a les primeres incorporacions d'aquests dependents, quan la Generalitat va publicar les dades trimestrals sobre el desplegament de la llei al desembre del 2015, per primera vegada des del desembre de 2012, la xifra de beneficiaris a les comarques girones va començar a remuntar. Després d'onze trimestres consecutius caient, la xifra de persones que percebien una prestació a Girona va crèixer respecte als tres mesos anteriors i la demarcació va tancar el desembre del 2015 amb 13.596 beneficiaris, gairebé 300 més que en el trimestre anterior, que eren 13.299.

En total, els beneficiaris de les comarques gironines reben 16.030 prestacions o serveis, els més comuns dels quals són les residències per a la gent gran (2.203) i l'ajuda a domicili (1.087), seguits de la teleassistència (789).

D'altra banda, el Departament de Treball i Afers Socials va cloure l'any passat amb 4.683 nous PIA en tràmit i 25.810 resolts, mentre estava treballant en la modificació de 1.147 PIA més.