L'Ajuntament de la Jonquera demana que es tanqui el camp de tir del ministeri de Defensa entre Sant Climent Sescebes i Espolla on es porten a terme pràctiques perquè consideren que afecta el turisme que visita aquests espais naturals. CiU, ERC i el PSC van donar suport a la moció presentada pels republicans per demanar que acabin les pràctiques amb artilleria i armes llarges a la zona de Vilartolí i Puig Castelar, i la clausura del camp. El PP hi va votar en contra.

Per l'alcaldessa, Sònia Martínez, el fet que sigui un lloc «freqüentat per excursionistes, de turisme de natura, és incompatible amb aquestes pràctiques de tir» i han volgut sumar-se a la campanya iniciada des de la societat civil amb la plataforma Alto el Foc a l'Albera.

La moció presentada per ERC deixa clar que es porten a terme maniobres militars contínues també a la zona de Requesens i que es tracta d'un espai que forma part del Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera i que, a més, està integrat a la Xarxa Natura 2000 com a Lloc d'Interès Comunitari.

Per aquests i altres motius, des del consistori consideren que és un espai «de molt alta freqüència i turisme de natura i que és del tot incompatible amb les pràctiques de tir d'artilleria que es fan habitualment, produint situacions greus com les que es van viure al veïnat del Vilars quan una dotzena d'artefactes van caure a tocar d'una de les masies». Consideren que «l'activitat militar posa en perill la integritat de les persones que viuen i treballen a la zona així com la dels visitants, excursionistes, caçadors...». A banda d'això, apunten que a conseqüència de les pràctiques d'artilleria i maniobres militars «sovint es declaren incendis forestals difícils d'apagar a causa del perill que generen els artefactes que resten per detonar i obliga els mitjans aeris i terrestres a fer esforços considerables, a càrrec del pressupost de la Generalitat».

La campanya contra el camp de tir que ha engegat la plataforma Alto El Foc a l'Albera va sorgir arran d'uns incidents el novembre passat en què més d'una desena de morters van caure a tocar un habitatge, fora els límits del camp.

La presentació de la moció és una acció d'àmbit local del grup d'ERC. El partit, a petició de Sant Climent i Espolla, estan fent tràmits a través del Congrés per conèixer si compleix les normatives de seguretat.

Les dues poblacions conviuen des de fa molts anys amb els militars. Sant Climent va celebrar aquesta setmana la Junta de Seguretat a la qual també assisteixen representants de l'exèrcit.