Protecció Civil ha activat aquest dilluns al migdia la prealerta del pla Inuncat davant la previsió d'acumulació d'aigua i l'augment del cabal d'alguns rius del Pirineu. Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, a partir d'aquest migdia les pluges intenses poden deixar més de 100 litres per metre quadrat en menys de 24 hores a les comarques del Pirineu com el Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça, Alt Urgell, Solsonès, Berguedà, el Ripollès i també a les comarques del sud com el Montsià, Baix Ebre i la Terra Alta. En aquest sentit, el Servei Meteorològic ha emès un avís per acumulació de pluja. Protecció Civil ha demanat extremar les precaucions davant les pluges intenses.

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ha informat que arran d'aquestes pluges a partir d'aquesta tarda-vespre i durant la matinada els cabals dels rius i torrents a les capçaleres de les dues Nogueres i també de la Garona a la zona més al sud s'incrementaran i podran assolir nivells de perill generant afectacions a les zones properes a les lleres. Aquestes zones corresponen a les comarques del Pallars Sobirà, Pallars Jussà i Alta Ribagorça i al sud de la Val d'Aran.

Protecció Civil ha informat de la previsió d'aquest fenomen de risc als municipis i consells comarcals de les zones on es preveu l'afectació i els ha sol·licitat que estableixin mesures preventives a l'entorn de les lleres.

Des de Protecció Civil es recomana molta precaució a la ciutadania davant aquesta previsió d'acumulació de pluja i increment de cabals dels rius a les zones de muntanya. S'aconsella evitar acostar-se a prop de rius i rieres de les zones que puguin estar afectades.