L'equip de govern de l'Ajuntament de Cadaqués ha decidit salvar 14 dels 33 plataners que hi ha a l'avinguda Caritat Serinyana del municipi. Els 19 restants s'hauran de talar per la seguretat dels vianants.

L'alcalde de Cadaqués, Josep Lloret, diu que "intentarem salvar i millorar la qualitat de vida dels 14 plataners que quedaran després de la tala". I afegeix que la millora passarà per "tallar les branques que presentin podridures i ampliar els escocells, tal i com han indicat els tècnics". Aquest tractament passarà per deixar uns arbres desequilibrats estèticament i/o tòtems. Així mateix, l'alcalde ha comentat que es replantarà arbrat en les voreres que la seva amplada ho permeti.

Podridures, xancres sobre ferides i restes de la plaga Tigre del plàtan

Un informe, sol·licitat per l'anterior consistori, posa de manifest l'alarmant estat dels arbres, amb podridures, xancres sobre ferides i restes de la plaga Tigre del plàtan. L'informe avalua un a un l'estat dels plataners d'aquest vial i fa recomanacions sobre les actuacions que s'han de dur a terme, com eliminar-los per prioritzar la seguretat dels vianants o quins tractaments per allargar-ne la vida.

L'alcalde explica que el consistori no pot fer cas omís d'un informe, elaborat per tècnics, que alerta del perill que comporta no fer cap actuació en els plataners. "A ningú li agrada talar arbres, però no podem quedar-nos de braços plegats i esperar que haguem de lamentar víctimes. Si passa alguna cosa, la responsabilitat és de l'Ajuntament no de qui es manifesta contra la tala", comenta Lloret.

La mobilització en contra la tala s'ha fet més evident en els darrers dies quan s'ha sabut la data de la tala, prevista per aquest dilluns. Des de l'equip de govern s'han donat facilitats per accedir a l'informe sobre l'estat dels arbres, primer mitjançant una xerrada pública amb els tècnics de l'informe en el Teatre Art i Joia i en la que hi van assistir 50 persones i després amb la publicació del mateix a la pàgina web del consistori.

Com han arribat els plataners fins a l'estat actual

L'avinguda Caritat Serinyana és la principal entrada de vehicles al municipi i molt concorreguda per vianants i escolars. Els plataners són arbres de ribera que es van plantar a principis del segle XX i n'hi havia el doble dels que hi ha avui en dia. La proliferació d'edificis allà on abans hi havia horts, l'asfalt de la carretera, una poda dràstica als anys 80, el poc civisme d'alguns dels veïns i la falta de manteniment han portat els plataners a l'estat actual.

Lloret ha desmentit que la desaparició dels arbres de la benzinera cap a mar respongui a interessos comercials, com l'ampliació de les ocupacions de la via pública. "Només volem que les voreres s'hi pugui passejar i facilitar l'accés a les persones que van en cadires de rodes o amb cotxets de mainada", exposa.

Pancartes reivindicatives

Paral·lelament a l'anunci que ha fet el consistori, es dóna la circumstància que aquest cap de setmana passat algú s'ha dedicat a penjar pancartes sota l'escultura de Salvador Dalí que hi ha a l'entrada del poble, amb missatges reivindicatius en què s'insisteix que els arbres s'han de salvar. De fet, a Cadaqués s'ha generat una divisió entre partidaris i detractors de la tala de plataners, malgrat que la decisió de l'Ajuntament ja ha estat presa.