L´Ajuntament de Cadaqués ha ajornat, almenys per unes hores, la tala de 19 plataners de l´avinguda Caritat Serinyana. Des de primera hora del matí, prop de 50 veïns s´han concentrat en aquesta via per impedir l´actuació municipal. Amb pancartes reivindicatives, han demanat que se salvin aquests arbres centenaris, que veuen com un símbol del poble, i ja han avisat que seguiran manifestant-se els propers dies per aconseguir que el consistori es faci enrere totalment. Per la seva part, l´alcalde, Josep Lloret, justifica la tala per motius de seguretat i recorda que hi ha un estudi tècnic encarregat per l´anterior equip de govern que així ho recomana. El consistori ha iniciat aquest dilluns al matí la tala d'uns altres tres arbres a prop de l'església però no ha precisat quan ho farà amb els polèmics plataners de Caritat Serinyana.

A les vuit del matí s´esperava l´arribada dels operaris per iniciar la tala d´arbres a l´avinguda Caritat Serinyana, la principal entrada de vehicles a Cadaqués. Una concentració veïnal ha impedir, però, aquesta actuació. Prop de 50 activistes han tallat durant uns minuts el carrer amb pancartes i han cridat consignes contra aquesta decisió. Hores abans, de matinada, també havien penjat cartells reivindicatius sota l´escultura de Salvador Dalí, la façana de la Casa de la Vila i en alguns dels arbres.

Aplegats en la plataforma ´Salvem ses arbres de Cadaqués´, han recollit prop de 3.800 signatures. Des de fa setmanes clamen perquè l´equip de govern es faci enrere. Per Setmana Santa, aprofitant la presència de molts propietaris de cases de segona residència, van organitzar una manifestació pels carrers del municipi.

La tala dels plataners, sense dia previst

L´Ajuntament no ha detallat quan es procedirà finalment a talar 19 dels 33 plataners que hi ha a l´avinguda Caritat Serinyana, i admet que s´ha ajornat l´actuació per la pressió veïnal. En paral·lel, ja s´han tret alguns arbres de darrere de l´església. El batlle, Josep Lloret, defensa la necessitat de dur a terme aquests treballs per "motius de seguretat".

En declaracions als mitjans, Lloret recorda que, en arribar a l´alcaldia, va trobar-se amb dos estudis tècnics encarregats per l´anterior govern que avaluen l´estat de l´arbrat de Cadaqués i que alerten que l´espècie dels plataners no pot créixer en bones condicions en aquesta via asfaltada. "Hi ha arbres molt malalts, alguns de morts, i altres tenen cavitats i xancres... Són problemàtics per als vianants i els escolars que passen per aquí cada dia", ha lamentat l'alcalde.

Manteniment de 14 dels 33 plataners

La voluntat de l´Ajuntament és mantenir els 14 arbres restants millorant-ne el seu estat de salut amb tractaments, tallant-ne les branques que presentin podridures i ampliant els escocells. Lloret s´ha mostrat partidari de plantar nous arbres allà on les voreres siguin suficientment amples. "Del contrari, ens tornaríem a trobar amb el mateix problema d´aquí a 30 anys", ha indicat.

Des del consistori, apunten que els plataners són arbres de ribera que es van plantar al poble a principis del segle XX, quan hi havia "el doble" dels actuals. La proliferació d´edificis allà on abans hi havia horts, l´asfalt de la carretera, una poda dràstica als anys 80 i la falta de manteniment han portat els plataners a l´estat actual, remarquen.

Així mateix, Lloret ha negat que la desaparició dels arbres des de la benzinera fins al passeig que dóna al mar respongui a interessos comercials, tal com ha denunciat l´oposició, tant política com veïnal. "Només volem que les voreres s´hi pugui passejar i facilitar l´accés a les persones que van en cadires de rodes o amb cotxets de mainada", ha exposat.

L´equip de govern va organitzar una xerrada pública amb els tècnics de l´informe al Teatre Art i Joia, a la qual van assistir 50 persones, per donar a conèixer els estudis, que també es poden trobar al web consistorial.

La tala dels arbres ha dividit Cadaqués entre partidaris i detractors. Els activistes ja han avisat que tornaran a sortir al carrer aquest dimarts mateix per impedir l'actuació.